Az olasz kulturális minisztérium 1,65 millió eurót (660 millió forint) különített el a Velencei Zsidó Múzeum és az egykori gettóban található három, XVI. századi zsinagóga folyamatban lévő felújítási munkálataira – írja a Jewish Heritage Europe. A támogatás része annak a 106 millió eurós (42 milliárd forint) csomagnak, amelyet a minisztérium nagy kulturális projektekre költhető stratégiai tervének részeként július végén jelentettek be.

A Velencei Zsidó Múzeum és a hozzá kapcsolódó épületek felújítására, bővítésére irányuló hároméves, több millió eurós projektet 2020 júliusában jelentették be, ahogy arról korábban beszámoltunk. A múzeumot 1953-ban alapították az egykori gettó főterén, ahol rituális tárgyakat és más, a zsidósághoz kapcsolódó alkotásokat mutattak be. A területen található öt zsinagóga közül három látogatható, ezek csaknem 500 évesek.

A múzeum bővítése magában foglalja egy eredeti gettólakás helyreállítását is, ahol bemutatják a korabeli zsidók életkörülményeit Velencében.

 

9 millió eurót költenek a zsidó múzeum megújítására Velencében

A tervek szerint októberben, a nagy ünnepek után indulhat a munka az olasz városban, ami három évig tart majd. Már csak a városi tanács végső jóváhagyására várnak a bővítést is magában foglaló felújítással, de ez gyakorlatilag formalitás. A tervek ismertetésén jelen volt Velence polgármestere, a zsidó közösség elnöke és a múzeum igazgatója is. A múzeumot … Olvass tovább