Május 8-án az Európai Unió jóváhagyta azt a döntést, amely beutazási engedélyhez köti nem uniós állampolgárok beutazását az EU területére – írja a Bechádréj Cháredim című weboldal. A nem EU-s országok (köztük Izrael) állampolgárai 2023 májusa után utazásuk előtt kötelesek lesznek regisztrálni egy weboldalon és befizetni a nyolc eurós díjat. Ezután kapják csak meg a beutazási engedélyt, amely 90 napos tartózkodásra jogosítja majd fel őket.

Ez nem valódi vízum, inkább arra az eljárásra hasonlít, melyet az Egyesület Államok követel meg számos ország, például Magyarország állampolgáraitól. Az intézkedés Izrael mellett sújtja Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Kanadát, Japánt, Ausztráliát és még számos egyéb államot.

A regisztráció a tervek szerint gyors és egyszerű lesz, csupán egy digitális adatlapot kell kitölteni, amelyben rákérdeznek a személyes adatokra, családi állapotra, munkahelyre, egészségügyi állapotra és még sok egyébre.

A legtöbb esetben néhány perces, de legfeljebb 72 órás válaszidőt ígérnek.

A regisztrációt elsősorban biztonsági megfontolások alapján vezetik be, illetve az illegális bevándorlást próbálják megakadályozni vele. A gyorsabb ügyintézés érdekében a kérdőívet fontos pontosan kitölteni és minden kérdését megválaszolni.

Szakértők szerint nem feltételezhető, hogy a legtöbb izraeli számára nehézséget okozna ezentúl a beutazás az Európai Unió területére, a bűnözői múlttal rendelkezőktől azonban megtagadhatják az engedély kiadását.

Fotó: Fernando Brasil on Unsplash

Megszakítás