Az érintettek és családtagjaik személyes jogainak védelmére való tekintettel mégsem tárják nyilvánosság elé a holokauszt idején nácikkal együttműködő litván állampolgárok nevét.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, nemrég a vilniusi Népirtás és Ellenállás Kutató Központ igazgatója, Terese Birute Burauskaite azt nyilatkozta, hogy még az idén megpróbálja publikálni azt a könyvet, mely ezernél is több olyan litván lakos nevét tartalmazza, akik részt vettek a holokauszt rémtetteiben. Most azonban úgy tűnik, mégsem teszik közzé a listát – írja a Forward.

A publikálás elhalasztását Faina Kukliansky (képünkön), korábbi ügyész és a Litván Zsidó Közösség elnöke javasolta, aki szerint a gyanúsítottak és családtagjaik személyiségi jogaira való tekintettel, valamint hírnevük védelme érdekében nem lenne szabad nyilvánosságra hozni a listát.

Birute Burauskaite, aki kedden jelentette be a nevek publikálásáról szóló elképzeléseket és éveken át a gyanúsítottak listáján dolgozott, pár nappal később új nyilatkozatot tett. „Hogyan fognak reagálni a gyanúsítottak családtagjai, ha ez sérti a jogaikat és a gyanú nem bizonyítható? Továbbítani fogom inkább az ügyészségnek” – mondta. Bejelentését Kukliansky üdvözölte és hangsúlyozta, hogy a listán szereplő személyek bűnrészességének mértéke nem kellőképpen világos. „Nagy felfordulást okozhatna” – mondta Kukliansky az eddig tervezett publikálásról.

Efraim Zuroff nácivadász elítélte a lista visszavonását sürgető Kuklianskyt, és azzal vádolta, hogy „átállt a kormány oldalára”. Kukliansky nem reagált a média megkeresésére, mert elmondása szerint nem szeretné, ha félremagyaráznák szavait.

Litvániában sokan máig az oroszokkal szembeni ellenállás hőseiként tekintenek a náci kollaboránsokra. A közéletben komoly vitákat indító könyve megjelenése után Zuroff hangsúlyozta: „Litvániában makacs ellenállás övezte a történelmi visszatekintés megkezdését, ami már megtörtént más helyeken Európában”.

zsido.com

 

Kép forrása: 15min.lt