Még ebben az évben publikálhatják azt a könyvet, amely a nácikkal együttműködő litván állampolgárok neveit tartalmazza.

A vilniusi Népirtás és Ellenállás Kutató Központ igazgatója, Terese Birute Burauskaite azt nyilatkozta, hogy még az idén megpróbálja publikálni azt a könyvet, amely ezernél is több olyan lakos nevét tartalmazza, aki részt vett a holokauszt rémtetteiben – írta kedden a Forward. Brauskaite a litván közéletben komoly vitákat indító Musiskiai (magyarul Sajátunk) című könyv bemutatója után beszélt erről.

A múlt héten kiadott könyv szerzője, Ruta Vanagaite Efraim Zuroff izraeli nácivadásszal együttműködve írta meg művét, miután rájött arra, hogy saját családtagjai között is voltak olyanok, akik közreműködtek zsidók meggyilkolásában. Vanagaite elmondása szerint a múzeum már 2012-ben átadott egy listát a kormánynak 2055 névvel, azonban a hivatalos szervek nem tették közzé azokat és vizsgálatokat sem indítottak az ügyben. Burauskaite nyilatkozatában elmondta, hogy három évnyi kutatómunka után ezernél is több személy maradt a listán, amit most szeretnének közzétenni.

Zuroff és Vanagaite olyan litván lakosokkal készített interjúkat publikáltak, akik szemtanúi voltak zsidók meggyilkolásának a holokauszt során. A mű hamar a közéleti viták középpontjába került, két nap alatt 2500 példány fogyott el belőle a megjelenést követően. Litvániában sokan máig az oroszokkal szembeni ellenállás hőseként tekintenek a náci kollaboránsokra.

„Litvániában makacs ellenállás övezte a történelmi visszatekintés megkezdését, ami már megtörtént más helyeken Európában” – mondta Zuroff. „Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy ez a könyv változtat ezen”.

zsido.com

 

Kép forrása: theholocaustexplained.org

Megszakítás