A napokban az Ukrajnát megtámadó oroszok rakétával lőtték ki a Babij Jar-i holokauszt emlékhely közelében álló tévé adótornyot és médiaközpontot. A híradások arról szóltak, hogy az emlékműben is jelentős kár keletkezett. Kiderült, hogy ez nincs így – írja a Neokohn.

A ynet újságírója a helyszínen járva készített felvételeket a rakétacsapást megúszó emlékműről, amelyen csak kisebb repesztalálatok nyomai láthatók. Nem érte rakétatalálat magát az adótornyot sem, azonban az azt kiszolgáló médiaközpontban súlyos károk estek.

A Kijev belvárosától néhány kilométerre található Babij Jar-i emlékhely a holokauszt ukrajnai szimbólumává vált, ezen a helyen követtek el tömeggyilkosságot a német Wehrmacht- és SS-katonák, és az őket segítő ukrán kollaboránsok és rendőrök. 1941. szeptemberében 36 óra alatt 33 771 embert lőttek itt agyon. A náci megszállás alatt összességében 150 ezer embert – ukránokat, romákat, szovjeteket, testi és szellemi fogyatékosokat – gyilkoltak meg, így ez Európa legnagyobb tömegsírja.

Októberben ünnepséget tartottak a helyszínen Volodimir Zelenszkij ukrán, Isaac Herzog izraeli és Frank-Walter Steinmeier német elnök vezetésével. 

Zsinagóga nyílt a Babij Jar-i tömeggyilkosság helyszínén

1941-ben csaknem 34 ezer zsidót gyilkoltak meg a nácik Kijev közelében. Tavaly jelentették be, hogy az emlékhelynél zsinagóga épül. Az ideiglenes imahelyet a holokauszt emléknapon adták át, ahol ott volt Ukrajna és Kijev főrabbija Jakov Dov Bleich, valamint kilenc másik rabbi, akik imát mondtak az esemény alkalmából. A vendégek számát a járvány miatt korlátozták, ezért … Olvass tovább