1941-ben csaknem 34 ezer zsidót gyilkoltak meg a nácik Kijev közelében. Tavaly jelentették be, hogy az emlékhelynél zsinagóga épül.

Az ideiglenes imahelyet a holokauszt emléknapon adták át, ahol ott volt Ukrajna és Kijev főrabbija Jakov Dov Bleich, valamint kilenc másik rabbi, akik imát mondtak az esemény alkalmából. A vendégek számát a járvány miatt korlátozták, ezért videóüzenetekben szólaltak meg zsidó vezetők és más méltóságok – tudósít a jpost.com.

A szimbolikus zsinagóga a nemzetközileg ismert tervező Manuel Herz elképzelései alapján készült, követve a XVII.-XVIII. században épült helyi fa zsinagóga stílusát. Maga az emlékhely csaknem 150 hektáron terül el, így a világ legnagyobb holokauszt emlékhelye.

Ilja Khrzhanovsky a központ egyik vezetője elmondta: azok a túlélők, akik tanúi voltak a borzalmaknak, mostanra mind elhunytak, így rövid időn belül az eseményekkel való közetlen kapcsolat megszűnik, a következő generációk elveszítik a lehetőségét, hogy tudják, megértsék, mi történt 80 évvel ezelőtt. Az ő feladatuk, hogy mindezt elkerüljék, és ne hagyják elhalványulni a történelemnek ezt a tragédiáját – hangsúlyozta Khrzhanovsky.

zsido.com

Kép: jpost.com