A botrányos árverés helyett a haifai holokauszt múzeum birtokába kerülhet a náci relikvia, de az Izraeli Holokauszttúlélők Központi Szervezete ezzel a megoldással sem elégedett és a Jád Vásemben akarja tudni a tárgyat – írja az Israel Hayom.

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy az izraeli Tzolman Aukciósház árverésre kívánt bocsájtani egy Auschwitzban, a foglyok megjelölésére használt tetoválókészletet, ám a tel-avivi kerületi bíróság a sok tiltakozás miatt egy időre megtiltotta a tárgy elárverezését.

 

Botrány: 10 millió forintot reméltek az auschwitzi tetoválópecsétekért

10 millió forint leütési árral számolt egy Auschwitzból származó tetováló szerszám piacra dobásával egy aukciósház.

 

 

Az Izraeli Holokauszttúlélők Központi Szervezete bírósági keresetet is benyújtott, hogy ezzel az eszközzel akadályozza meg a készlet eladását. A Jád Vásem Intézet részéről az elnök, Dani Dáján tiltakozott az árverés ellen.

A magát megnevezni nem kívánó tulajdonos azonban most arról értesítette a bíróságot, hogy eláll az értékesítéstől, és az adományozás mellett dönt.

Ezzel egyébként jelentős bevételről mondott le, mert mintegy százezer sékeles (tízmillió forint) leütési árat vártak az aukciótól.

A bíróság beidézte az aukciósház tulajdonosát, Meir Tzolmant és kötelezte a tulajdonos nevének megadására. Ezt követően felvették az illető ügyvédeivel a kapcsolatot, és nyolc napot adtak arra, hogy felülbírálja eladási szándékát. Ez meg is történt és a tulajdonos kijelentette, hogy elajándékozza a tetoválókészletet, kedvezményezettnek pedig a Jád Ezer Lecháver nevű alapítványt jelölte meg, mely a haifai holokauszt múzeum fenntartója.

A tulajdonos levelet írt a bíróságnak, melyben kifejtette, hogy meglepte a tervezett aukció miatt kitört felháborodás és a holokauszt történelmével foglalkozó szakértőként és a kor tárgyi emlékeinek gyűjtőjeként nem gondolt, hogy bíróság foglalkozik majd az üggyel. Hozzátette, hogy egy olyan személynek akarta eladni a készletet, aki adományozási céllal vásárolta volna meg, hogy a tárgy végül egy olyan szervezethez kerülhessen, mely a vészkorszak emlékének ápolásával foglalkozik.

Tzolman egyébként maga is elmondta, hogy kizárólag olyan érdeklődők keresték a tetoválókészlet ügyében, akik a vásárlás után egy múzeumnak ajándékozták volna azt.

Az ügy végére még így sem sikerült pontot tenni, mert Izraeli Holokauszttúlélők Központi Szervezete továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgy a Jád Vásem múzeumában kapjon helyet, Jeruzsálemben.