Rabbi Jonathan Markovitch and his wife, Inna, Chabad emissaries to Kyiv, Ukraine. (Courtesy)

Egy kijevi Chábád rabbi több tucatnyi, menedéket kereső ember előtt nyitotta meg a zsinagógáját, adja hírül a Times of Israel blogja.

Az ukrán főváros egyik vezető rabbija és felesége az elmúlt hetekben nagy mennyiségű ételt, gázolajat és számos matracot halmozott fel az általuk vezetett zsinagógában az orosz invázióra készülve. Jonatan Markovitch rabbi és felesége, Inna szerint több száz zsidó tartózkodik még mindig Kijevben, többnyire azok, akiknek különféle okokból nem volt lehetősége sem elmenekülni a városból az ostrom megindítása előtt. Azok, akik reggel fél hét előtt nem tudták elhagyni a várost, mind ott rekedtek, mivel az utakat teljesen ellepték az utolsó utáni pillanatban menekülni próbáló civilek.

A Markovitch házaspár több mint két évtizede teljesít Chábád-küldöttként szolgálatot Kijevben. Egy, az ostrom kezdete után néhány órával készített videófelvételen arról beszéltek, hogy leginkább zsinagógájuk és a Kijevi Zsidó Központ épületének épsége miatt aggódnak:

„A legsürgetőbb szükségletünk most egy jól felfegyverzett biztonsági szolgálat. Félünk a rablástól és attól, hogy lázongás alakulhat ki az ukrán oldalon. 2014-ben már láttunk ilyet”

– mondta Markovitch rabbi, utalva az oroszbarát elnök, Viktor Janukovics megbuktatását célzó, 2014-es forradalomra.

A házaspár arról is beszélt, hogy aggódnak mind az általános forrongások, mind pedig a zsinagóga ellen irányuló, kifejezetten antiszemita jellegű támadások lehetősége miatt. Az utóbbival kapcsolatban hozzátette, hogy személyesen soha nem tapasztalt az országban semmiféle antiszemita megnyilvánulást és hogy az esetleges incidenseket a jogalkotás ilyen komolyan veszi és gondoskodnak a törvények betartásáról. „Zsidó az elnök” – foglalta össze Markovitch rabbi. Felesége, Inna elmondta, hogy nagyjából 5-6 tonnányi élelmiszert halmoztak fel, emellett vizet, gázolajat és 50 matracot is beszereztek. Ez utóbbiak a zsinagóga alagsorában várják a menekülteket és néhány tucat ember már használatba is vette a készletet.

„Nem rendelkezünk óvóhellyel, de itt legalább mindannyian együtt lehetünk”

– mondta a rabbi derűlátón.

 

Imádkozzunk közösen a békéért

Ezeket tehetjük az ukrajnai zsidóságért és minden szenvedő emberért.