Nem kis meglepetést okozott, amikor nemrég egy méretes lyuk tátongott hirtelen a Tel-Avivba vezető legforgalmasabb útvonalon. A szakemberek rögtön azon gondolkoztak, hogyan akadályozzák meg, hogy még több legyen. A víznyelők előjelek nélkül jelennek meg, és katasztrofális következményekkel járhatnak. Szinte mindig emberi beavatkozás – valamilyen ásás – okozza őket, ami azt jelenti, hogy ha egy megnyílik, fennáll a veszélye, hogy egy másik is keletkezik.

Hála Istennek, ha Izraelben eldobsz egy téglát az valamilyen start-up cégre esik, most is ez a helyzet. Az eset helyszínétől nem messze pont egy olyan vállalat működik, amelyik kombinálta a mesterséges intelligenciát a meglévő technológiával, amely „átlát” az útfelületen, hogy egy szuper részletes 3D-s térképet készítsen arról, hogy mi van a föld alatt. Nincs szükség ásásra vagy fúrásra – írja a nocamels.com.

Az Exodigo szakértői – egyike annak a három vállalatnak, amely a helyszínen azonnali geofizikai vizsgálatokat végzett – mindössze két óra elteltével már át is tudták adni az első eredményeket.

„Olyan, mintha egyszerre végeznénk CT-vizsgálatot, MRI-t és ultrahangot, hogy egyetlen képet kapjunk”

– mondta Aurelia Setton, a vállalat egyik vezetője a portálnak. Azonnal azonosítani tudtak két problémás területet, amelyeket így feltöltöttek. Munkájuk nagy részét építőipari, bányászati és közműszolgáltató vállalatokkal végzik az Egyesült Államokban és Izraelben, ahol a jelenleg épülő Tel Aviv Light Rail pályán dolgoznak. Néhány órával az eset után újra megnyithatták az autópályát.

A vállalatot 2021 májusában indította el az izraeli hadsereg elit hírszerző egységének három veteránja. A hírek szerint az Izraelbe való illegális bejutáshoz használt terroralagutak azonosításában szerzett tapasztalataikra támaszkodtak, de ezt nem kívánták kommentálni.