A régóta elhagyatott gyárvárosi zsinagóga is felkerült a World Monuments Watch listájára. Ezen 25 olyan örökségi helyszín szerepel a világ minden tájáról, amelyeket különösen veszélyeztetettnek tartanak – emlékeztet cikkében a Jewish Heritage Europe. A temesvári műemlék az egyetlen zsidó vonatkozású örökség az idei összeállításban, amely igen változatos: afrikai modernista épület, nagy-britanniai erődítmény és nepáli szökőkút is szerepel rajta.

A gyárvárosi zsinagóga kiválasztása garantálja az épület megmentését, valamint azt, hogy a gazdag zsidó örökségünket megőrizzük és ismertté tegyük – nyilatkozta a portálnak Ronald Wagmann, a temesvári zsidó közösség projektigazgatója.

Temesváron még négy zsinagóga található, ebből már csak az egyikben tartanak szertartásokat. A jelenleg romos állapotban lévő gyárvárosi zsinagógát 50 éve zárták be, amikor a helyi zsidó közösség jelentős része elvándorolt, főleg Izraelbe. Az 1897 és 1899 között épült épületet Baumhorn Lipót tervezte, mint megannyi csodálatos zsinagógát az egykori Monarchia területén. 

Temesvár 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, ami egyedülálló lehetőséget teremt a zsidó örökség megmentése és fejlesztése szempontjából.

Nyitókép forrása: Wikipédia

Megszakítás