Az izraeli datolya még az arab országokban is népszerű.

A betakarítási időszakot Éjlot kibucban nyitották meg. A szezon két hónapon át tart.

A datolya Izrael leginkább jövedelmező exporttermékei közé tartozik. A felmérések szerint az elmúlt években a datolya, a mangó, valamint az avokádó átvette a vezető szerepet a citrus- és a paprikaféléktől. Napjainkban a nagy szemű, édes és különösen kedvelt madzsul datolya nemzetközi kereskedelmének 60 százaléka Izraelből érkezik. Ezt a fajtát tartják mind közül a legjobbnak mind ízre, mind pedig minőségre nézve.

Doron Geva, Éjlot kibuc kereskedelmi igazgatója szerint a kibucban nagyjából 140-en vesznek részt az idei betakarításban. Közülük negyvenen a csomagoló üzemben dolgoznak, ahol a legmodernebb technika segíti a munkájukat. A gyár részére nemrégiben vásároltak egy különleges osztályozó gépet, amely 18 különböző szögből készít képet minden egyes datolyaszemről. Magát a gyümölcsszedést kézzel végzik, nem ritkán húsz méter magasságban, darus kocsikról.

Az elmúlt három évben az izraeli datolya ára tonnánként 7500 dollárról tízezerre emelkedett, vagyis a datolyatermelők kilogrammonként 23-23 sékelt (5-6 dollárt) kapnak a termésért. Ez azonban csak az átlag, mivel a legjobb datolya kilóját akár 37 sékelért, vagyis tíz dollárért is el lehet adni. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy az olyan zöldségek például, mint a paradicsom és az uborka kilónként 1-3 sékelt, vagyis 85-250 forintot hoznak a termelőknek.

Egy datolyaexporttal foglalkozó szakember, Ofri Dimentman elmondása szerint a madzsul datolyát nagyjából harminc országba exportálják. A legnagyobb felvásároló Törökország, és arab országok is keresik az izraeli datolyát. Ezekbe az államokba, hivatalos kapcsolat hiányában, Izrael egy harmadik félen keresztül exportálja a gyümölcsöt.

A datolyapálma egyébként Izrael, azon belül is elsősorban Jehuda és a Somron, illetve a Jordán-völgy jellegzetes fája, gyümölcsét évezredek óta fogyasztják, és értékesítik a kereskedelemben is. Érdekesség, hogy egy júdeai datolyapálma, mely a Metuselách, vagyis Matuzsálem nevet kapta, olyan magból sarjadt – a tudósok hathatós közreműködésével –, mely kétezer éve száraz és sötét helyen pihent.

A datolya a zsidóságban az igaz ember szimbóluma, ahogyan a Zsoltárok könyvében (9:12) is olvassuk: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként virul. A datolya Izrael hét gyümölcsének egyike, szerepet játszik a ros hásánái asztalon, amikor jó és édes kívánunk magunknak és másoknak is általa, ágai pedig a négy növényből álló szukoti ünnepi csokor részét képezik.

A datolya fogyasztható nyersen, vagy szárítva, készülhet belőle lekvár, vagy szilán, vagyis datolyaméz. Kiemelt jelentőségét mutatja, hogy az ősi izraeli pénzeken is a datolyapálma képe szerepelt, és a mai tízsékelesen is ez a minta bukkan fel.

zsido.com