A rabbit a Chábád küldi Izlandra. Ő lesz az első, aki állandó közösséget szervez a szigeten, amely 1918-ban nyerte el a függetlenségét Dániától.

Avi Feldman feleségével és két gyermekükkel költözik majd ebben az évben Reykjavíkba. A rabbi 27 éves, Brooklynból származik, felesége Mushky Svédországban született. A zsidó hagyományokkal kapcsolatban várhatóan lesz némi konfliktusa a helyi törvényhozással, hiszen – ahogy arról beszámoltunk – négy frakció is támogatja azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a gyermekek körülmetélését a szigetországban.

A törvénytervezet szerint „hatévnyi szabadságvesztéssel sújtható, akit bűnösnek találnak egy kiskorú személy nemi szerve egészének vagy részének eltávolításában”. Bár elismerik a körülmetélés szokásának kiemelkedő szerepét a zsidó vallásban, valamint az iszlámban, véleményük szerint „a gyermek jogai előbbre valók, mint szüleik azon joga, hogy egy bizonyos vallás szellemében neveljék őt”.

Avi Feldman azt nyilatkozta, igyekszik majd elmagyarázni a döntéshozóknak a szertartás jelentőségét és elérni egy vallási mentességi záradékot – olvasható a jta.org tudósításában. A család decemberben már szervezet egy hanuka ünnepséget az egyelőre nem túl nagy számú zsidó közösségnek, amelyhez amerikai és izraeli vendégek csatlakoztak. A jövőben oktatási lehetőségeket, zsinagógát és mikvét is létre akarnak hozni Izlandon, egyelőre ugyanis egyik sincs. Kóser ételeket jelenleg is kapni az országban, amiket jellemzően Európából és Amerikából importálnak.

zsido.com

Kép: jta.org

 

 

 

Megszakítás