Az ezer éves reykjaviki parlament, az Alþingi négy frakciója is támogatja azt a törvényjavaslatot, mely megtiltaná a gyermekek körülmetélését a szigetországban.

Bár Izland nem tagja az Európai Uniónak és egészen kis számú zsidó lakosa van, az európai zsidó közösségek attól tartanak, hogy esetleg más országok is kedvet kaphatnak hasonló rendelet bevezetéséhez.

A törvénytervezet szerint “hatévnyi szabadságvesztéssel sújtható, akit bűnösnek találnak egy kiskorú személy nemi szerve egészének vagy részének eltávolításában”. Az indítvány benyújtói szerint egy csecsemő körülmetélése “sérti a gyermek jogait”. Bár elismerik a körülmetélés szokásának kiemelkedő szerepét a zsidó vallásban, valamint az iszlámban, véleményük szerint “a gyermek jogai előbbre valók, mint szüleik azon joga, hogy egy bizonyos vallás szellemében neveljék őt”. A javaslatot a Progresszív Párt, a Kalóz Párt, a Baloldali Zöldpárt és a Néppárt is támogatta.

Az Európai Rabbik Konferenciája azonnal közleményben ítélte el a tervezetet. “A körülmetélés fontos és alapvető része a zsidó életnek. A világon senkinek sincs joga arra, hogy e fontos vallási előírás megtartásától eltiltsa a zsidókat. Felszólítjuk a törvényalkotókat, hogy azonnal vonják vissza a szörnyű tervezetet, és megszorítások nélkül támogassák a zsidó életet!” – jelentette ki Pinchas Goldschmidt rabbi, a konferencia elnöke.

“Bár Izlandon kevés zsidó él, mégsem vonatkoztathatunk el attól a veszélyes precedenstől, melyet e törvény teremthet. Lehetséges, hogy emiatt más országokban is hasonló szabályozást akarnak majd bevezetni” – tette hozzá a rabbi.

Számos európai országban tekintenek úgy a kiskorúak körülmetélésre, mint a gyermekjogok megsértésére. Jelenleg még Dániában folyik vita a kérdésről, és sokan támogatják a szokás betiltását. Egyelőre nem tiltja törvény a gyermekek körülmetélését, de tavaly óta a szülők kötelesek azt bejelenteni és az egészségügyi hatóság ellenőrzése alatt végrehajtani. Egy közvélemény kutatás adati szerint a dán lakosság 87%-a támogatná a teljes tilalom bevezetését.

zsido.com

Forrás: Arutz7