Az izraeli országos rendőrfőkapitány tóratekercset ajánlott elesett bajtársai emlékére.

A gyászoló családok képviselői írták az első betűket abba a tóratekercsbe, melyet a szolgálat közben elhunyt rendőrök és határőrök emlékének szentelnek. Közöttük volt Hádár Kohén édesapja is. Lánya a múlt hónapban vesztette életét Jeruzsálemben, amikor egy terrorista késétől próbálta megvédeni társait. A Tóra többi betűjét mind aktív rendőrök és határőrök írják majd. Az elkövetkező hónapokban a tekercset rendőrállomásról rendőrállomásra szállítják, ahol a helyi rendőrök adják hozzá az újabb betűket.

Az ünnepségen jelen volt Izrael egyik országos főrabbija, Dávid Lau is, aki a következőket mondta: „Amikor egy zsidó megpillant egy tóratekercset, lelke érzi, hogy lételemének egy darabját látja. A zsidó népet büszkeséggel tölti el a Tóra. Amikor egy Tórát a szolgálat közben életüket vesztett rendőrök és határőrök emlékére szentelnek, azzal az ország különböző pontjain szolgálatot ellátó bajtársaikat is megtisztelik. Egy ilyen cél érdekében különösen méltó egy új tekercset írni. Azt kívánom, hogy ez a Tóra boldogabb napokat hozzon el számunkra!”

resizedimg88365.jpg

Mose Gafni, a rendőrség főrabbija és a kezdeményezés ötletgazdája arról a kapcsolatról beszélt, amely a gyászoló családokat és a rendőrséget köti össze, illetve arról, amely az elhunyt és az aktív rendőrök között áll fent. „Ez a Tóra vezeti majd erőinket, amikor az országot és annak lakosait védelmezik”- jelentette ki.

Roni Alseich, a közelmúltban kinevezett országos rendőrfőkapitány a múlt és a jelen, a hazájukért elesett és az országot nap mint nap a testükkel védelmező bajtársak közötti kapocsról beszélt. „Ma ugyanazokat a betűket és szavakat írjuk le, melyek őseink évezredes értékrendjét fektették le. Ugyanolyan pergamenre, ugyanolyan technikával írjuk le a Tóra betűit, mint ahogyan azt évezredek óta tesszük. Semmi sem fejezi ki jobban az örökkévalóság eszméjét, mint egy tóratekercs, így tehát a megemlékezésnek sem lehet méltóbb formája, mint egy új Tóra megírása. Ha egy tóratekercsből akár csak egyetlen betű is hiányzik, akkor már alkalmatlan a használtra. Feladatunk ügyelni arra, hogy a közöttünk lévő egységből se hiányozzon semmi. Ha két betű összeér egy Tórában, akkor szintén nem használhatjuk. A két összeérő betű jelentése az, hogy senki sem állhat a más számára kijelölt helyre. A betűk közötti távolság azt jelenti, hogy az egység megőrzése érdekében mindenki számára biztosítani kell a megfelelő helyet” – mondta a rendőrfőkapitány.

Forrás: Arutz7

Megszakítás