Hetven éve történt a doni áttörés. A Don-kanyarban több, mint százezer ember vesztette életét, embertelen körülmények között. Az elkövetkező napokban több megemlékezés is zajlik majd az évforduló alkalmából, ezek közül két programot ajánlunk figyelmükbe, amelyeken leróhatjuk kegyeletünket a meggyilkolt munkaszolgálatosok emléke előtt.
 

A Holokauszt Emlékközpont, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Rabbinátusa, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete a Páva utcai Holokauszt emlékközpontban tart megemlékezést . január 13. vasárnap, 17 órától. Az eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter emléktáblát avat a második világháború idején a frontra és a hadműveleti területekre kihurcolt, áldozatul esett zsidó, nemzetiségi és politikai okból behívott honvédelmi kisegítő munkaszolgálatosok emlékére. További részletek itt.
Ebből az alkalomból nyitják meg az Emlékközpont Lapátos Hadsereg címmel rendezett virtuális kiállítását, amely a II. világháború alatti munkaszolgálat történetét mutatja be.
A 70. évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián konferenciát rendeznek január 15-én 9 órától. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az MTA, Bölcsészettudományi KutatóközpontTörténelemtudományi Intézete, a Holokauszt Emlékközpont valamint a Magyar Történelmi Társulat által szervezett konferencia három fő téma köré csoportosul. Részint a hadsereg és a politika viszonyát vizsgálja, bemutatja a kor és a magyar hadsereg haditechnikáját, valamint bemutatja a magyar társadalom háborúhoz fűződő viszonyát.
További részletek itt!

Megszakítás