Bár Izraelben törvény tiltja a többnejűséget, ma sem ritka a második-harmadik feleség a beduin közösségekben. A törvényhozók szerint ez súlyosan sérti a nők jogait, ám a hatóságok nem képesek hatékonyan fellépni az ősi szokás ellen.

Az államügyészség és a rendőrség elismerte, hogy kudarcot vallottak e téren, a felelősséget pedig a szabályokat kijátszó beduin férfiakra hárították. A vizsgálatok több száz poligám házasságkötést derítettek fel, ám jogi következményekkel csak nagyon kevés elkövetőnek kellett számolnia.

Az Igazságügyi Minisztérium tanácskozást hívott össze az ügy megtárgyalására, ahol meghallgatták a még négy éve létrehozott, poligámiával foglalkozó bizottságot, a Társadalombiztosító Intézet képviselőit, az iszlám vallásjog alapján döntéseket hozó sária bírósági rendszer tagjait, minisztériumok döntéshozóit és a jelenség ellen küzdő civil szervezet, a Regávim vezetőit is.

Ijád Zahalka, a sária bíróságok elnöke pozitív képet festett a helyzetről. Elmondása szerint 2020-ban mindössze 36 poligám házasságot kötöttek Izraelben, ami csökkenő tendenciáról tanúskodik, hiszen 2019-ben 47, 2018-ban pedig 53 esetet regisztráltak. “A fő probléma az idősebb generációval van, a fiatalok megértik, hogy mi a gond ezzel a gyakorlattal. Fontos feladatunk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk az embereket a többnejűség káros társadalmi hatásairól” – mondta Zahalka.

A rendőrség, az ügyészség és a statisztikai hivatal képviselői azonban megcáfolták Zahalka szavait, mert kimutatásaik szerint éppen, hogy emelkedik a poligám házasságok száma.

“Az adatok azt mutatják, hogy egyre több férfi él több feleséggel. A probléma nagyon is valós” – mondta Ahmed Halihal, a Központi Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezetője. A Belügyminisztérium népesség-nyilvántartó hivatala szerint csak Dél-Izraelben – ahol a beduinok többsége él -, jelenleg 6680, többnejűségben élő férfit tartanak számon, továbbá 2017 és 2019 között 834 új esetről szereztek tudomást. Halihal megjegyezte, hogy adataik hiányosak, tehát a valós szám még ennél is magasabb lehet. “A poligámia-ellenes törvényt még 1977-ben hozták meg, de csak 2017-ben rendelték el a betartatását. A fent említett 843 férfi közül 713-an 2017 után kötöttek újabb házasságot, tehát elvileg felelősségre lehetne vonni őket” – mondta Halihal.

A jelenséget vizsgáló emberjogi alapítvány, a Lavi jelentése szerint alig volt olyan eset, amikor elmarasztaló ítélet született volna, a legtöbb ügyet egyszerűen lezárták. 2018-ban 133 esetet vizsgált a rendőrség, de csak 16 személy ellen indult eljárás. 2019-ben 44-ből öt esetben, 2020-ban pedig 58-ból 13 esetben. 2017 óta tehát a 713 férfi közül mindössze 34-ellen emeltek vádat.

A legtöbb ügyet a következő indoklással zárták le: “A körülmények alkalmatlanok a bűnügyi nyomozáshoz vagy a vádemeléshez. Méjtál Graff, a rendőrség főügyésze elmondta, hogy sok beduin férfi megkerüli a muszlimok házassági ügyeiért felelős sária bíróságot és az állami hatóságoknak nyújtanak be egy olyan nyilatkozatot, melyben élettársként jelölik meg a második feleséget, aki így jogosulttá válik a szociális juttatásokra, továbbá ezzel elkerülik a felelősségre vonást is.

Álon Altman, a déli körzet államügyésze a következő fűzte az ügyhöz: “A többnejűség társadalmi jelenség, melyet a törvény kijátszásával tartanak életben, így az elkövetők elkerülik a büntetőeljárást. A törvény öt év szabadságvesztéssel szankcionálja a poligámiát, de a gyakorlatban legfeljebb nagyon enyhe ítéletek születnek. Eddig mindössze kilenc esetben szabtak ki letöltendő szabadságvesztést, ebből kétszer öt hónapról, négyszer hét hónapról, egyszer nyolc hónapról, két további alkalommal pedig tizenegy hónapról szólt az ítélet”.

A Társadalombiztosítási Intézet is számos vizsgálatot indított poligám kapcsolatban élő családok ellen, szociális juttatások jogtalan igénybevétele miatt. Sok nő például elváltként vagy gyermekét egyedül nevelő anyaként kér segélyt, miközben poligám viszonyt folytat. A beduin közösség nem ismeri az élettársi kapcsolatot, tehát minden esetben vallási bíróság előtt megtartott és a hatóságok elől eltitkolt esküvő előzi meg az együttélést. Sok esetben a nő színleg elválik, a sária bíróság pedig rendkívül alacsony tartásdíjat állapít meg, hogy a legnagyobb összegű állami segélyt tudják igénybe venni. A Társadalombiztosítási Intézet javaslatára Ijád Zahalka ígéretet tett arra, hogy a sária bíróságok a jövőben a tartásdíj minimális összegét aszerint állapítják meg, hogy a statisztikai hivatal milyen összeget jelöl meg a gyerekneveléssel összefüggő kiadásokkal kapcsolatban.

Forrás: Al-Ard