Purim napjának örömét tovább fokozta Oberlnader Eliezer bár micva ünnepsége az Óbudai zsinagógában. A felnőttkorba lépő fiatalembert családja, barátai, valamint a magyarországi chabad közösség tagjai és támogatói köszöntötték.

Több, mint kétszázan gyűltek össze, hogy megünnepeljék Eliezer felnőtté válását. Magyarországra érkeztek az ünnep alkalmából az Oberlander család külföldön tanulói gyerekei,  valamint a milánói nagyszülők, a helyi chabad közösség vezetői is.

A purimi bár micván nem maradhatott el Eszter könyvének felolvasása, amit a vendégek az erre az alkalomra kiadott Eszter könyvéből követhettek nyomon. Eliezert elsőként édesapja, Oberlander Báruch, a magyarországi chábád mozgalom vezetője köszöntötte. Beszédet mondott többek között Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete is. A köszöntőbeszédek között és után vidám ünnepi zenére táncoltak a vendégek az ételekkel roskadásig megrakott asztalok között.

Eliezer, aki pénteken töltötte be 13. életévét, a purimot megelőző szombaton járulhatott életében először a Tórához: az összegyűlt rokonok és barátok előtt olvasott fel a szent tekercsből. Mostantól rá is vonatkoznak a zsidó férfiakra vonatkozó parancsolatok, bele számít az imához szükség tíz férfi alkotta közösségbe, minjenbe. Kívánunk sok sikert további tanulmányaihoz, járjon egész életében azon az úton, amelyen szülei gondos nevelése elindította őt!

fotó: Rony Soltzman

Megszakítás