A legtöbb politikus derűlátóan nyilatkozott.

Izraelben rendkívüli érdeklődés kísérte az Egyesült Államokban zajló elnökválasztást. Ezzel a témával foglalkoznak a rádió- és tévéműsorok, nem kevésbé intenzíven, mintha Izraelben lettek volna választások.

A felmérések szerint az zsidó államban élő amerikai állampolgárok többsége – az amerikai zsidóktól eltérően – Donald Trumpot támogatta, mert attól tartottak, hogy Hillary Clinton Obama elnök politikáját folytatná Izraellel kapcsolatban. Obama viszonya híresen rossz volt Netánjáhuval, sürgette egy palesztin állam létrehozását, ellenezte a zsidó jelenlétet Jehudában és Somronban, illetve Jeruzsálem bizonyos negyedeiben. Ezenkívül elnöksége alatt egyszer sem használta a “muszlim terrorizmus” kifejezést.

 Trump ezzel szemben teljes mellszélességgel kiállt a zsidó állam mellett, ígéretet tett az amerikai nagykövetség áthelyezésére Tel-Avivból Jeruzsálembe és nem korlátozná Izrael önvédelmi harcát a terrorizmussal szemben.

A végeredmény bejelentése után a politikai élet számos szereplője adott ki nyilatkozatot, és sokan gratuláltak a leendő elnöknek. Netánjáhu üzenetében “Izrael igaz barátjának” nevezte Trumpot, aki “segít megteremteni a térség biztonságát, stabilitását és békéjét”.

Náftáli Benet oktatásügyi miniszter szavai szerint “Trump győzelme nagyszerű lehetőség Izrael számára, hogy kiálljon az ország szívében létrehozni kívánt palesztin állam ellen, mely merénylet lenne biztonságunk és világnézetünk igazsága ellen … Véget ért a palesztin állam korszaka”.

Jicchák Herzog, az ellenzéki Munkapárt vezetője szintén gratulált Trumpnak. Üzenetében ő a régi politikai elit leváltásának szükségességét emelte ki, és sok sikert kívánt az új elnöknek.

Zehává Gálon, a Merec párt vezetője elítélően nyilatkozott a megválasztott elnökről, aki véleménye szerint ” félelem- és gyűlöletkeltésre” építette kampányát. Felhívta a figyelmet Trump neonáci híveire, ugyanakkor megfeledkezett a Clinton táborát erősítő radikális baloldali csoportokról, melyek erősen Izrael-ellenesek. A párt ifjúsági szervezete “az amerikai baloldal győzelmét ünneplő partira” invitálta híveit kedd este.  Az ünneplés végül elmaradt.

Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere is üzenetet küldött Donald Trumpnak, melyben meleg hangot gratulált győzelméhez. A hivatalos levelet egy kézzel írt jókívánsággal egészítette ki: “Mazal Tov, Mr. President”.

Nir Bárkát levele
Nir Bárkát levele

A Palesztin Hatóság vezetése feltehetően nem olvasta a Republikánus Párt megújult programját, mert szóvivőjük a következő nyilatkozatot tette: “Bármelyik megválasztott amerikai elnökkel készek vagyunk együttműködni, hogy békét teremtsünk a Közel-Keleten, melynek alapja a kétállami megoldás lehet, az 1967-es határok mentén létrehozott palesztin állammal, melynek fővárosa Jeruzsálem lesz.”