Másodszor figyeltek meg Izraelben egy rendkívül ritka énekesmadarat, írja a Jerusalem Post. A feketearcú sármány jellemzően nem mutatkozik Izraelben és nem is fészkel a régióban. A tudósok szerint elképzelhető azonban, hogy felbukkanása a migrációs útvonalak megváltozását jelzi.

A feketearcú sármány (laton nevén Emberiza spodocephala) nagyon apró termetű, szerény megjelenésű énekesmadár. Átlagosan mindössze 17 grammot nyom. Szibériában és Kínában fészkel, télire többnyire nagy csapatokban Indiába vándorol.

Izraelben egy madármegfigyelő állomás egyik munkatársa, Chen Favis figyelt fel nemrégiben a madár által kiadott, szokatlan hangokra. Ezeket rögzítette, majd néhány nappal később – a megfelelő információk birtokában – sikerült ismét megtalálnia és meggyűrűznie a kis állatot.

„Gyűrűzésnél kutatási célokkal jelölő gyűrűvel látjuk el a madár lábát. Miután befogtuk a sármányt, meggyűrűztük, megmértük, lefényképeztük és visszaengedtük a természetbe. Később más madarászok is megerősítették, hogy sikerült megfigyelniük ezt a példányt”

– mondta Joszef Cháját professzor, a Természetvédelmi Társaság gyűrűzési központjának vezetője.

Fotó: YOSEF KIAT/SOCIETY FOR THE DEFENSE OF NATURE

Megszakítás