2800 alkatrészből áll, és megmutatja, hogy melyik napra esik Jom Kipur.

Reference 57260 – ez a neve annak a zsebórának, amit az egyik legnevesebb svájci luxusóra gyártó, a Vacheron Constantin mutatott be a közönségnek a cég alapításának 260. évfordulójának alkalmából.

A gyártó azt állítja, hogy a világon még soha nem készítettek ennél bonyolultabb órát, amelyen három mesterember dolgozott nyolc éven át, amíg az első vázlatoktól eljutottak az egyetlen elkészített példányig. A fehérarany keretben elrejtett óraszerkezet 2800 alkatrészből áll össze és 57 különböző funkció működését biztosítja.

Az óra egyik különleges tulajdonsága, hogy a Gergely- és a csillagászati naptár mellett a zsidó kalendáriumot is ismeri. Ennek megfelelően a számlapról nemcsak a zsidó naptár szerinti évszám olvasható le, de az is kiderül róla, hogy az adott évben melyik napra esik Jom Kipur ünnepe.

Reference-57260

Ha ez nem lenne elég, az óráról leolvasható az aktuális évszak és holdfázis, a napnyugta és a napkelte ideje, de segítségével még a csillagjegyek változása is követhető. A helyi idő mellett természetesen több választott időzóna is beállítható, ahogy az ébresztéshez sem kell külön vekkerórát beszerezni.

A Vacheron Constantin tájékoztatása szerint az óracsodát egy magángyűjtő rendelte meg, így kereskedelmi forgalomba nem is kerül. Bár a svájci gyártó – a vevő kérésére – nem adott pontos tájékoztatást a készülék áráról, a Bloomberg becslése szerint 5 millió dollárnál is többet kellett érte fizetni.

Ha valaki ezt sokkalja, a zsidó naptár honlapunkról ingyen is letölthető, ebből ugyanúgy kiderül, hogy melyik napra esik Jom Kipur ünnepe.

Munkatársunktól