Ahogy a heti összefoglaló cikkünkben már utaltunk rá, a gúnyos reakciók hatására Uri Ariel miniszter visszavonta határozatát, amely a túlszaporodott kóbor macskák száműzésére vonatkozott.

Nem kell csomagolniuk az izraeli kóbor macskáknak és kutyáknak, tájékoztatott Uri Ariel földművelésügyi miniszter, aki a Bájit Hájehudi  (Zsidó Otthon) párt képviselőjeként tagja a kormánynak. “Nyugodtan eltehetitek  a macskák vízumát, nem tesszük ki a szűrüket” – viccelődött a miniszter az Arutz Sheva beszámolója szerint.

“Engem is ugyanúgy – sőt, talán még jobban – foglalkoztat az állatok jóléte, mint a korábbi  földművelésügyi minisztereket” – tette hozzá a tórai  “cáár bááléj chájim” előírásra hivatkozva, mely megtiltja az állatkínzást.

“Amikor az állatok sterilizálása helyett keresünk más megoldást, akkor is az állatkínzás elkerülése a célunk, hiszen az ivartalanítás is beletartozik a tilalomba.” Hozzáfűzte továbbá, hogy azt az eljárást is ellenzi, amikor a beavatkozáson átesett macskák füléből lecsípnek egy kis darabot, hogy az ellenőrök számára könnyen felismerhetőek legyenek.

img_4179

Ariel véleménye szerint az állatok sterilizálása a zsidó törvényekkel ellentétes. Terve szerint az orvosi beavatkozásokra szánt 4.5 milliárd sékeles költségvetést arra használták volna, hogy a kutya- és macskapopuláció összes hím vagy nőstény egyedét egy fogadókész külföldi országba szállítsák.

A miniszter azért tartja a jelenlegi gyakorlatot a zsidó vallásjoggal összeegyeztethetetlennek, mert az ivartalanítás fájdalmat okoz az állatoknak, illetve ellentmond  a Tóra azon parancsának, mely előírja a szaporodást a Föld minden teremtménye számára. 

Megszakítás