Terror as usual

Az elmúlt héten ismét számos merénylet és merényletkísérlet történt, elsősorban Hevronban és környékén. Arab terrorista késelt Sáár Binjáminban, illetve Rison Lecionban, Bétár Ilitben és Netánján, ahol egy hetven éves, még csak néhány hete Izraelben élő férfi volt az áldozat. Késelési kísérletekről adtak hírt többek közt Afulából és Álon Svutból is. Gyújtóbombákat dobtak járművek felé Givát Zeev, Béitár Ilit, Hár Smuel és Rámot környéki utakon. Kődobálásról számoltak be Jeruzsálemben, a déli beduin városban, Ráhátban és Hevronban. Autós merénylet történt Halhulban és a Tápuách kereszteződésnél.

A péntekre ismét meghirdetett „harag napja” alkalmából több arablakta városban, illetve városrészben zavargások voltak. A jeruzsálemi Óvárosban egy idegenvezető nőt üveggel ütött fejbe egy arab férfi. Halálos áldozata nem volt a merényleteknek, de a támadókat több esetben lelőtték.

A hét legnagyobb hősének azt az izraeli katonát tartják, aki az elmúlt két hétben három terrortámadás során tette ártalmatlanná a támadót. Közben társadalmi vita folyik arról, hogy mit kell tenni az ártatlanok életére törő terroristákkal. A kutatások szerint az izraeli lakosság több mint fele az azonnali likvidálást támogatja, ami jól mutatja, hogy a folyamatos fenyegetettség radikalizálja a társadalmat.

A kormány néhány héttel ezelőtt határozatot hozot arról, hogy nem adják ki a megölt terroristák holttestét a családnak, mert a „mártírok” temetése melegágya a további merényleteknek. Ennek ellenére ezen a héten több terrorista holttestét kiadták a családjuknak, akik óriási ünneplések között temették el őket. A szavakban békére törekvő Palesztin Hatóság továbbra is hősökként tekint a gyilkosokra, és példaképül állítja őket az arab ifjúság számára.

Cave-of-Hamachpelah
Máchpéla-barlang Hevronban
A Kneszet törvénybe iktatta, hogy kődobálásért minimum három év szabadságvesztés jár az elkövetőknek, függetlenül azok életkorától.

A két héttel ezelőtt megrongált Kever Joszefet (József sírját) izraeli katonák biztosításával állították helyre a héten egy éjszaka alatt a somroni Sechem városában.

Az utóbbi hetek-hónapok merényleteit ezen a térképen lehet figyelemmel követni az interneten.

Gyász

94 éves korában elhunyt Jicchák Návon, Izrael Állam ötödik elnöke. A baloldali politikus Jeruzsálemben született, 1921-ben. A Hágánában harcolt az 1948-as függetlenségi háborúban, ezután kezdett a politika iránt érdeklődni. 1978-ban választották elnökké, és elődeitől, illetve utódaitól eltérően az öt év leetelte után nem indult újra a posztért, hanem visszatért a Kneszetbe. 1992-ig működött képviselőként, hat éven át oktatási miniszter volt. A zsidó hagyományoknak megfelelően vasárnap reggel el is temették.

img632532
Jicchák Návon, Izrael ötödik elnöke
Különös döntések

A Legfelsőbb Bíróság elrendelte a 13 éve álló, Givát Zeev-i Ájelet HáSáchár zsinagóga lerombolását. A zsinagóga vitatott területen áll, bár tulajdonosai jogszerűen vásárolták meg a telket arab tulajdonosától. A Legfelsőbb Bíróság mégis jogtalannak vélte az épület létesítését.  Az ítélet ellen mintegy ezer tüntető tiltakozott a Jeruzsálem és Rámállá között elhelyezkedő kisvárosban. A végrehajtást két héttel elhalasztották, így maradt némi remény a zsinagóga fennmaradására.

12105460_887920891293130_317034525_n
Az Ájelet Hásáchár zsinagóga tóraszekrénye
Mivel a zsidó jog tiltja az állatok ivartalanítását, Uri Ariel, földművelésügyi miniszter azt a javaslatot tette, hogy az Izraelben rendkívül magas számban élő kóbor macskákat szállítsák egy befogadó országba, hogy így akadályozzák meg a nem kívánt szaporulatot. A közvélemény hangos ellenkezésé miatt a miniszter visszavonta javaslatát.

Sábát Hevron

Amikor a zsinagógákban a Máchpélá-barlang megvásárlását elbeszélő Chájé Szárá hetiszakaszt olvassák fel, a hevroni és Kiriát Árbá-i zsidó lakosok megnyitják otthonaikat, hogy vendégül láthassák az ezrével az ősatyák városába érkező zsidókat, akik a Máchpélá-barlangban szeretnék meghallgatni ennek a szakasznak a felolvasását. Erre az elmúlt szombaton került sor. Az eseményt egy fegyveres terrortámadás zavarta meg, két fiatalt sebesített meg egy arab orvlövész, akit aztán a helyszínen ártalmatlanítottak a katonák.

sarah
Sára ősanya sírja a Máchpéla-barlangban

Eső, eső, eső

A hét elején ismét vastag por borította az országot, melynek nagy részét elmosta a hét második felében érkező esőzés. Úgy tűnik, Izraelben kezdetét vette a hűvös, csapadékos tél.