„Nagy az információhiány, de szerencsére érdeklődőek a diákok” – így foglalta össze Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) elnöke középiskolásoknak szóló oktatási programjuk tapasztalatait.

A Tett és Védelem Alapítvány a jogsegély és monitoring tevékenység mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra. Bodnár Dániel az oktatási projektről elmondta: az előítéletek és a diszkrimináció elsősorban az ismerethiányból és a tudatlanságból ered. „Világszerte minden szervezet, ami az antiszemitizmus vagy a rasszizmus ellen lép fel, egyetért abban, hogy az egyik legfontosabb feladat az oktatás, a felvilágosítás és az ismeretterjesztés. Nincs annál fontosabb cél, minthogy az oktatás prevenciós eszközével és nyitott ismeretátadással megnyerjük a fiatalokat és felvértezzük őket a rasszizmus eszméi ellen.”

Legújabb oktatási projektjük a középiskolásokat célozza meg, melynek keretében három téma közül választhatnak az iskolák. Ezek között szerepel az ELTE Társadalomtudományi Tanszéke docensének, Dr. Barna Ildikónak az előadása a magyarországi gyűlöletcselekményekről, és az azok elleni küzdelemről. Egy másik lehetőség során a Political Capital Intézet munkatársa ismerteti a gyűlölködőkkel szemben alkalmazható érvelési technikákat. A legtöbbször választott, legnépszerűbb foglalkozáson Szegedi Csanád személyes történetein keresztül mutatja be, milyen módszerekkel hálózza be a fiatalokat a szélsőjobboldal.

A 45 perces foglalkozásokon hagynak időt a kérdésekre, ám előfordul, hogy a diákok inkább a foglalkozás után, négyszemközt teszik fel kérdéseiket, esetleg a megadott csatornákon később keresik az alapítvány munkatársait. Az iskolák motivációi igen változatosak, mondat el Bodnár Dániel.  A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban például tolerancia hétbe illesztették be a TEV programját, míg máshol a közösségben aktuálisan zajló, rasszista indíttatású kiközösítés volt az előadás apropója.

Az előadásokat kifejezetten a középiskolás korosztályszámára állították össze és minden alkalom előtt egyeztetnek az osztályt tanító pedagógusokkal, hogy a lehető legjobban a fiatalokra szabhassák a programot. Arra a kérdésre, hogy nem túl korai-e ilyen témákkal foglalkozni a középiskolában, Bodnár határozott nemmel válaszolt: „A valóság az, hogy már a középiskolában is késésben vagyunk ahhoz képest, ahol a Jobbik kezdi a butítást.”

Az előadásokat az ország egész területén lehet kérni, eddig Budapest több iskolájában, Salgótarjánban és Kecskeméten tartottak foglalkozásokat. „A legjobb visszajelzést az egyik diáktól kaptuk, aki azt mondta, még sosem volt olyan csend abban az osztályban, mint az előadásunk alatt” – mondta el Pásztor Tibor, a program koordinátora.

Jövbőbeni terveikről szólva elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok hatására egy negyedik előadást is terveznek: „Azt tapasztaltuk, hogy még ezekben az elitnek számító iskolákban is nagyon keveset tudnak bizonyos témákról a gyerekek, például gondot okoz különbséget tenni az antiszemitizmus és a rasszizmus között. Elemi hiányok vannak a 17-18 évesek tudásában, ezért tervezzük, hogy egy, a zsidó vallással kapcsolatos alapvető információkat átadó előadást is szervezünk.”

SZS

 

Megszakítás