Makkabeusok korából való házat tártak fel Jeruzsálemben, a Templom hegy közelében. Az épületet pár hónappal ezelőtt fedezték fel, de csak kedden jelentették be a nyilvánosságnak. A ház a Dávid városaként ismert területen fekszik. Ez az első épület, amit ebből az időszakból Jeruzsálemben találtak. 

Az épület több, mint 3.5 méter magas lehetett és közel 54 négyzetméter alapterületű. Edényeket és érméket is találtak a Makkabeusok korából. A pénzérmék alapján az épület a polgári időszámítás előtti 2. században épülhetett, a Makkabeusok kora előtt, és még állt 4. Antiókuszhatalmora kerülésekor, és Makkabeus lázadás idején, aminek a hanuka ünnepe állít emléket.

Az ásatásokat vezető DoronBen Ami és Jana Csekanovics elmondása szerint az épület felfedezése „áthidal egy bizonyos folytonossági hiányt a jeruzsálemi letelepedések történetében”

„A Makkabeus város, amit jól ismerünk a Jozefusz történelmi leírásaiból, hirtelen kézzelfogható bizonyítást nyert” – áll a nyilatkozatukban. Az Izraeli Régészeti Hatóság közleménye szerint az  ásatásokat a Dávid Városának Barátai elnevezésű szervezet támogatja.

Megszakítás