Magyarország nem antiszemita ország – jelentette ki Fónagy János a Fidesz és Steiner Pál az MSZP képviseletében pénteken Budapesten, az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával folytatott tárgyalásokat követően.

forrás: MTI/MNO
A magyar politikusok erről azután beszéltek, hogy Fiamma Nirenstein olasz parlamenti képviselő, az ICCA-delegáció egyik vezetője a pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a magyarországi antiszemita kijelentések „durvasága és gyakorisága páratlannak mondható az európai országok között”. Az ICCA európai és izraeli képviselőkből álló 11 tagú delegációja csütörtökön és pénteken folytatott megbeszéléseket Magyarországon. Látogatásuk során a kormány, valamint a parlamenti pártok képviselőivel találkoztak.

A zsidóság újra a reneszánszát éli
Fónagy János – aki a sajtótájékoztatón úgy mutatkozott be, hogy a párt budapesti elnökeként a Fideszt, a holokauszt utolsó parlamenti túlélőjeként pedig az idősebb zsidóságot képviseli – hangsúlyozta: a magyar nép nem antiszemita, idegengyűlölő vagy kirekesztő, Magyarországon nem gyakoribbak az ilyen felháborító megnyilvánulások, mint a világ más részén, ugyanakkor ezeket nem szabad lebecsülni, és a leghatározottabban fel kell lépni ellenük. „A Fidesz és a kormány ezt tette, és a jövőben is ezt fogja tenni” – jelentette ki a fideszes politikus.

Kiemelte: a Fidesz a parlamentben és a tömegrendezvényeken is elítél minden antiszemita megnyilatkozást és minden rendelkezésére álló eszközzel megakadályozza e megnyilatkozások megismétlődését, szükség esetén akár a parlamentre vonatkozó szabályok megváltoztatásával is. Hozzátette: Magyarországon a zsidóság „a holokauszt borzalmai után újra a reneszánszát éli”, és a kormány biztosítani fogja, hogy ez folytatódhasson.

Ebben nincs nézeteltérés
Steiner Pál úgy fogalmazott: a magyar emberek többsége nem antiszemita. Hangsúlyozta: „a kirekesztés minden formája elleni fellépés közös nemzeti ügy”, ebben az MSZP szívesen együttműködik a kormánnyal, és ebben a kérdésben nincs nézeteltérés a két párt között. Megerősítette ugyanakkor, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban „olyan jelenségek mutatkoztak meg, amelyeket sem a magyar politikai közbeszéd, sem a nemzetközi politika nem hagyhat figyelmen kívül”.

Az ICCA-delegáció vezetői kérdésre válaszolva elmondták: nem Magyarország, hanem európai és izraeli parlamenti képviselők kezdeményezték a magyarországi látogatásukat.

Vészhelyzet van az országban?
Fiamma Nirenstein azt mondta, azért érkeztek Magyarországra, mert az országban „vészhelyzet” van az antiszemita kijelentések durvaságát és gyakoriságát tekintve. Hangsúlyozta ugyanakkor: a kormány és az ellenzék képviselőivel folytatott tárgyalások után meggyőződtek arról, hogy mindkét oldal határozott erőfeszítéseket tesz a hasonló kijelentések visszaszorításáért.
Az olasz politikus ismertette: tájékozódtak a magyarországi romák és zsidók elleni rasszista és diszkriminatív megnyilvánulásokról. Úgy fogalmazott, nincs egyetlen ország sem Európában, ahol egy újságcikk a romákat az állatokkal tekintette volna egyenlőnek, és nincs egyetlen parlament sem, ahol a zsidó politikusok összeírását követelte volna egy megválasztott képviselő.

A delegáció tagjai – nevének említése nélkül – beszédükben Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik frakcióvezető-helyettesének kijelentéseire utaltak. Szintén nem említették a nevét, de Bayer Zsoltnak a január 5-én a Magyar Hírlapban megjelent írására utaltak a romákkal kapcsolatos kijelentésekkel kapcsolatban.

„A Jobbik és az Arany Hajnal a legveszélyesebb”
Fiamma Nirenstein a sajtótájékoztatón kijelentette: az a fajta antiszemitizmus, amelyet a Jobbik képvisel, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa problémája. Kérdésre válaszolva hozzátette: álláspontja szerint a magyar Jobbik és a görög Arany Hajnal a két legveszélyesebb szélsőjobboldali párt ma Európában.

John Mann, az Egyesült Királyság parlamenti képviselője, a delegáció másik vezetője arról beszélt, országa nem azért harcolt a nácizmus, majd a kommunizmus ellen, hogy ma Európában egy választott politikus a zsidó politikusok listázását követelje. Hangsúlyozta: azért jöttek Magyarországra, hogy szolidaritásukról biztosítsák mindazokat, „akik fel merik venni a harcot a bárki szabadságát veszélyeztető megnyilvánulások ellen”.

Megszakítás