Oskar Gröning, egykori SS őrt bűnrészességgel vádolják 300 ezer ember meggyilkolásában. A Németországban zajló perben tanúként Hedy Bohm és Pusztai-Fahidi Éva is részt vesznek. Az ügy részleteiről Köves Slomó rabbi beszél az m1-es csatornán ma 21:15-kor.

Bohm_1

Hedy Bohm és Pusztai-Fahidi Éva

 

Hedy Bohm (a képen balra) 16 éves volt, amikor a nácik szüleivel együtt Auschwitzba deportálták Magyarországról 1944. májusában. Oskar Gröning (a képeken régen és ma) feladata a táborban az volt, hogy begyűjtse az elhurcoltak pénzét és értékeit. Gröning ma, kedden áll a lüneburgi bíróság elé 300 000 gyilkosságban való bűnrészesség vádjával. Az áldozatok között voltak Hedy Bohm szülei is, akik valószínűleg rögtön a gázkamrába kerülve lettek a nácik áldozatai – számolt be a perről a Vosizneias.

Gröning ügye az első próbája lehet Németországban annak a jogi érvelésnek, amelyhez John Demjanjuknak, az egykori sobibori tábor őrének 2011-es pere szolgáltat precedenst. Akkor az ügyészek kimondták, hogy bárki, aki aktívan tevékenykedett a haláltáborokban, elítélhető gyilkosságban való bűnrészesség vádjával – akkor is, ha nem maradtak fent bizonyítékok konkrét gyilkosságban való részvételéről.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ nácivadásza hangsúlyozta az ügy kapcsán, hogy alacsony rangú őrökre is szükség volt Adolf Hitler népirtó gépezetének működtetéséhez.
„Oskar Gröning nyilván másképp bűnös, mint az SS vezér Heinrich Himmler… de segítette a rendszert a tömeggyilkosság végrehajtásában” – mondta Zuroff.

A 93 éves Gröning nyíltan beismerte, hogy szolgált SS tiszthelyettesként, azonban tagadja, hogy bármilyen bűntettet elkövetett volna. Egy tíz évvel ezelőtt adott interjúban, a BBC-ben azt üzente a Holokauszt tagadóinak, hogy „Én láttam a krematóriumot, láttam az égő gödröket és meg akarom erősíteni, hogy megtörténtek ezek az atrocitások – mondta Gröning – ott voltam”.

A férfi azt mondta, hogy a munkát „szörnyűnek” találta, ugyanakkor úgy érezte, hogy „valami szükséges dolognak lett a része”. Ott volt azon a rámpán is, amelyen Hedy Bohm-ot választották el 1944-ben szüleitől megérkezésüket követően, akiket soha többé nem láthatott újra.

Bohm jelenleg Torontóban él, ahova a háború után költözött. A 86 éves, magyar származású hölgy tanúvallomást fog tenni a perben azokról a szörnyű tapasztalatairól, amiket Auschwitzban élt át, habár Gröningre konkrétan nem emlékszik. Bohm egyike annak a hatvan Holokauszt-túlélőnek, akik társ-felperesként csatlakoztak a német ügyészség munkájához.

„Ez olyasvalami, amivel szembe kell néznem” – mondta Bohm, akiben máig élénken fennmaradtak az átélt borzalmak emlékei. Édesanyjától való elválasztás momentumaira visszaemlékezve azt mondta: „Sírtam utána, ő hallott engem és csak néztünk egymásra” – emlékezett. „Nem mondott semmit, majd megfordult és elsétált. Soha többé nem láttam őt újra”.

Gröning 1942. szeptember 28 – 1944. október 16. közöt a Waffen SS önkénteseként dolgozott Auschwitzban. Feladatai közé tartozott, hogy eltüntesse a deportáltak csomagjait a rámpáról, és a tőlük elszedett pénzt összegyűjtse, elkönyvelje és feletteseinek átadja. Ezzel a vád szerint támogatta az emberölést és segítette a náci Németországot, hogy gazdasági hasznot húzzon a deportáltak legyilkolásából. Az un. „Magyarországi akció” idején is szolgálatban volt, így a szeme előtt vonult el az a több, mint 400 ezer magyarországi zsidó, akit Auschwitz-Birkenauba hurcoltak.

A túlélők és leszármazottaik közül 62-en csatlakoztak a perhez mellékvádlóként. „Nem az a fontos, hogy megbüntessék. Az a fontos, hogy a német igazságszolgáltatás mai képviselői, akik az unokáim korában vannak, kimondják, hogy bűnös volt, gyilkos volt” – nyilatkozta Pusztai-Fahidi Éva, aki tanúként és mellékvádlóként fog felszólalni a perben.

A perről Köves Slomó rabbi árul el további részleteket a mai napon az m1-es csatornán 21:15-kor.

Képek forrása: http://www.vosizneias.com/200844/2015/04/20/berlin-ss-accountant-of-auschwitz-going-on-trial-in-germany/ és http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/286236-dozorce-z-osvetimi-obzalovan-z-podilu-na-300-000-vrazdach/

 

Megszakítás