Közismert dallam, fülbemászó klasszikus zene: a Pisztráng. Talán úgy még ismertebb, hogy „A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt…“. Zeneszerző: Franz Schubert.

Hiánypótló lehet ez a műfaj rajzos, zenés, zsidó témájú videó gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A filmet egy brazil grafikussal együttműködve készítette Koós Haim a Rebbe 120. születésnapja alkalmából.

„Már régen elkezdtem átírni zsidó szövegre a dallamot és gondban voltam, hogy honnan szerzek jó zenei kíséretet hozzá az ének alá. Aztán a Budapesti Vonósok márciusban megjelentettek YouTube-on huszonkét klasszikus zenét karaoke-változatban és erre a zenére énekelte rá Handó István operaénekes magyarul a dalt” – mesélte Koós Haim.

 

Klasszikus zene zsidó témájú szöveggel – Schubert: Pisztráng (A csermely halkan zúgott…)

Közismert dallam, fülbemászó klasszikus zene: a Pisztráng. Talán úgy még ismertebb, hogy „A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt…”. Zeneszerző: Fra…

 

 

Schubertről kevesen tudják, hogy talán az egyetlen volt, aki a XX. század előtt héber szövegre írt zenét zsidó liturgiából (pl. 92. zsoltár).

„A zsidó átirat szövegét úgy írtam meg, hogy először Isten szól Mózeshez és adja a Tanokat (benne 613 micvát), amit Mózes tovább ad a népnek (Tóra). És mi, zsidók, igyekszünk megtartani a parancsokat és imádkozunk, énekelünk, aminek a hangja felszáll Istenhez. Tehát ez egy körforgás, egy háromszög: haSemtől indul, Mózesen keresztül a zsidókhoz és onnan visszaszáll a Teremtőhöz. És Isten hangja súgott, és Mózes mindent írt. Ez negyven napig tartott, úgy írt ő, ahogy bírt. Sok micva fénye látszott, mit éppen megkapott. Volt hatszáz tíz és három és fényük csillogott. Volt hatszáz tíz és három és fényük csillogott. A micvákat megtartjuk, így éljük életünk. És figyeljünk egymásra és kóserül együnk! És szombatunkat várjuk, a legszebb ünnepünk. És imáink felszállnak, hát énekelj velünk! Az imáink felszállnak, hát énekelj velünk! Hamarosan elérhető lesz az angol változat is Domján Gábor hangjával” – mesélte Koós Haim.

A művész első zenés videóját, melyet Nógrádi Elivel készített, a „Már minálunk, haver“című nótát már láthatták oldalunkon, ha nem tették, feltétlenül nézzék meg, elképesztően jóra sikeredett. 

 

Navégre: már van hazai haszid népdal

Egy közismert magyar dalra alapozta a művet Nógrádi Eliezer, de vigyázzon, addikciót válthat ki!

 

Az új videó is a – Nógrádi Eli által kitalált – zenés sorozat második darabja. Ajánljuk felnőtteknek és gyermekeknek, zsidóknak és mindenki másnak is. Vidámságot, örömet és jó szórakozást kívánnak a kisfilm közreműködői és a zsido.com csapata is.