A francia elnök azt mondta ez csakis a kétállami megoldás keretein belül történhet meg.

„El fogjuk ismerni Jeruzsálemet Izrael és Palesztina fővárosaként” – vetítette előre Emmanuel Macron a francia CRIF zsidó képviseleti szervezet szerdai rendezvényén. „De ennek a megfelelő időben kell történnie” – tette hozzá az elnök.

A nyugat-európai állam vezetője ezzel megerősítette álláspontját, mellyel az EU politikáját képviseli. Ugyanis az amerikai vezetéssel ellentétben az európai döntéshozók eddig sem voltak hajlandóak Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerni. Álláspontja megvédésére Macron azt mondta, Donald Trump decemberi bejelentése „nem segített a konfliktus megoldásában”.

A francia zsidóság képviselői előtt mondott beszédében Macron az antiszemitizmus ellen is szót emelt – közölte a Jerusalem Post. Azt mondta, országa büszke az ott élő zsidóságra és nem hajlandó szemet hunyni az ellenük tanúsított magatartás felett. „A Francia Köztársaság egyenlő módon minden állampolgárát megvédi” – hangsúlyozta az elnök, aki szerint az antiszemitizmus alapvetően ellentétben áll az állam értékeivel.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post