Letette a hivatali esküt hétfő este az új izraeli kormány. Az ismét Benjámin Netanjahu vezette jobbközép koalíciós kormány nevében a miniszterelnök békejobbot és „történelmi kompromisszumot" ígért a palesztinoknak.

Szakértők szerint ugyanakkor a kormányba került telepeseket és ciszjordániai terjeszkedést támogató pártokkal folytatódik a ciszjordániai telepbővítés, tovább stagnálhat a békefolyamat, de születhetnek törvények az ultraortodoxok hadra és munkára fogására.

Az új kormány a január 22-i választásokat követő, hat hétig tartó koalíciós egyezkedés után jött létre. A kabinet 68 képviselőből álló többséget tud maga mögött a 120 tagú kneszetben. Tagjai a jobboldali Likud-Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) párt (31 mandátummal), a centrista Jes Atíd (Van Jövő, 19 mandátum), a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon, 12 mandátum) és a centrista Tnua Mozgalom (6 mandátum) párt.

Ez Izrael harmincharmadik, egyben Benjámin Netanjahu miniszterelnök harmadik kormánya, amelyben az előző kabinetnél nyolccal kevesebb miniszter, viszont minden eddiginél több, négy női miniszter van.

Délután a parlamentben Netanjahu ismertette új kabinetjének a programját és bemutatta a minisztereket. A kormány programja szerint a férfiak általános sorkötelezettsége az eddigi háromról két évre csökken, a harmadik évet is vállaló fiatalok viszont szolgálatuk meghosszabbításáért minimálbért és felsőoktatási tanulmányaikhoz ösztöndíjat kapnak. Tervezik olyan törvény elfogadását is, amely tizennyolcban maximálná Izrael jövendő kormányaiban a miniszterek számát.

Az ellenzék vezetője, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Seli Jahimovics éles hangon ostorozta az új kormány kapitalista gazdasági programját, de felajánlotta támogatását arra az esetre, ha Netanjahu a koalíciós partnereivel nem tudna előrelépést elérni a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokon.

Később a parlament új elnökévé választották Juli Edelsteint, aki a jobbközép Likud tagja. Az új kneszet már az új házelnök irányításával 68 szavazattal 48 ellenében, négy tartózkodás mellett bizalmat szavazott az új kormánynak, majd a kabinet tagjai letették hivatali esküjüket.

Uri Ariel, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt lakásügyi minisztere még vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy Benjámin Netanjahu új kormánya ugyanolyan ütemben folytatja majd a telepbővítést, mind az előző kabinet.

MTI/index.hu

Megszakítás