Az Izraeli Rabbinátus jóváhagyta, a Hadügyminisztérium állná a költségeket, Givat Zeev település mégsem akar új zsinagógát a Legfelsőbb Bíróság által lebontásra ítélt régi helyett.

David Lau askenázi főrabbi nehéz kérdéssel szembesült egy jó hónapja, miután a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy mivel a zsinagóga egy arab magántulajdonú telken épült a jeruzsálemi Givat Zeev negyedeben le kell bontani a zsinagógát – írja tudósításában az Arutz Sheva. A minisztérium azt kérdezte a rabbitól, hogy mi a teendő ebben az esetekben, amikor a bíróság dönt olyan megszentelt zsidó épület lebontásáról, mint egy zsinagóga.

David Lau tisztában volt azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntését nem lehet visszavonatni, és arra az álláspontra jutott, hogy egy zsinagógát le szabad bontani, de csak akkor, ha előtte újat emelnek helyette. „Azt tanácsolom, hogy mielőtt a bontási munkálatok elkezdődnek, létesüljön alternatív hely a hívőknek és akkor az imádkozóknak lesz másik zsinagógájuk” – jelentette ki.

Az elmúlt év folyamán, különösen amióta a főrabbi háláchikus állásfoglalása napvilágot látott, a polgári hatóság végig azt kérte a Hadügyminisztériumtól, hogy az intézkedést hajtsa végre. Moshe Ya’alon miniszter jóvá is hagyott egy költségvetési keretet arra, hogy új zsinagógát építsenek a településen, de a helyi közösség elutasította az ajánlatot.

Rabbinátusi források szerint a helyi tanács egyetlen megoldási javaslatot sem fogadott el. „Valaki ott nagyon elaludt. Azt hitték, hogy a bontás nem fog megtörténni és a Legfelsőbb Bíróság döntését elhalasztják” – mondta az egyik magát megnevezni nem akaró forrás. „Számos alternatíva állt rendelkezésre, hogy a város másik részén új zsinagóga épülhessen, de minden felvetés elbukott a helyiek ellenállásán, pedig a minisztérium biztosította volna ennek költségeit” – tette hozzá.

„Sajnáljuk, hogy a bírósági döntés miatt le kell bontani egy megszentelt épületet, de azt is sajnáljuk, hogy a regionális tanács az összes alternatívától elzárkózott” – hangsúlyozta a rabbinátusi forrás.

Az ügyről beszámoló lap megpróbálta kikérni a fejleményről a helyi tanács véleményét, de nem kapott választ.

zsido.com

Megszakítás