Varsó szerint a műsor úgy állítja be a II. világháború lengyel ellenállást, és a lengyelek többségét, mint akik antiszemitizmusukban alig különböztek a német náciktól.

Lengyelország berlini nagykövetsége tiltakozását fejezte ki a ZDF német közszolgálati televízió egy II. világháborúval foglalkozó sorozata miatt, amely a lengyeleket a képviselet szerint "rendkívül igazságtalan és sértő módon" mutatja be – derült ki a francia hírügynökség által szerdán megszerzett levélből.

Jerzy Marganski nagykövet szerint az Anyáink és apáink (Unsere Mutter, unsere Vater) című sorozat "úgy állítja be az ország hadseregét (a földalatti ellenállás Honi Hadseregét) és a lengyelek többségét, mint akik antiszemitizmusukban alig különböztek a német náciktól, s akiket kapzsiságuk a legocsmányabb tettek elkövetésére vitt rá".

"A sorozat által a lengyelekről és a német megszállással szembeni lengyel ellenállásról alkotott képet az emberek többsége rendkívül igazságtalannak és sértőnek érzi Lengyelországban. (A film) engem is sokkolt" – tette hozzá a nagykövet.

A háromrészes sorozat öt német fiatal sorsát mutatja be a náci Németország Szovjetunió elleni hadjáratának 1941. júniusi kezdetétől a Harmadik Birodalom 1945. májusi kapitulációjáig. A sorozat egyik hőse Viktor, egy német zsidó fiatalember, akinek sikerült megszöknie az auschwitz-birkenaui haláltáborba tartó transzportok egyikéből és csatlakoznia a 400 ezresre becsült lengyel Honi Hadsereg egyik ellenálló csoportjához.

Lengyelországban éppen az általa elmeséltek váltották ki a legtöbb bírálatot.
"Az a szinte már groteszk elfogultság, amellyel a sorozat az ország hadseregét bemutatja, azt a benyomást kelti, hogy más nemzetek is felelősek voltak a zsidók kiirtásában" – írta Marganski.

Juliusz Braun, a lengyel televízió (TVP) vezetője a ZDF-hez intézett levélben bírálta a sorozatot, amelyet az elmúlt héten minden alkalommal mintegy hétmillió nézőt szegezett a képernyőkhöz. Braun azt állítja, hogy a sorozat "teljesen hamis képet fest", annak "semmi köze a valósághoz, és ezért (az abban foglaltakat) vissza kell utasítani". A lengyel médiában az elmúlt napokban számosan bírálták a sorozat Lengyelországról alkotott képét.

Az utóbbi években Varsó újra és újra hevesen tiltakozik a külföldi médiánál minden olyan megnyilvánulás ellen, amely részben a lengyelekre hárítja a felelősséget a nácizmus háborús bűneiért, köztük több millió lengyel és más zsidó kiirtásáért a megszállt Lengyelország területén működtetett német haláltáborokban.

MTI

Megszakítás