A Toldot hetiszakaszban adta el elsőszülöttségét Észáv egy tál lencséért cserébe ikertestvérének, Jáákovnak. Bár most nem a hagyományos nezid ádásimot (lencseleves) mutatjuk be, ehhez a leveshez is bőségesen használhatunk akár többféle lencséből is (és bármi más zöldségből, ami a konyhában található). A tél kezdetéhez is igen jól illik ez a sűrű, narancsszínű leves, mely levesbetéttel, vagy egy szelet szombati bárchesszel teljes értékű vacsoraként is megállja a helyét. Bár sok gyerek nem szívesen fogyasztja önmagában a lencsét, egy ilyen levesnek a legtöbb esetben sikere van.

 A lencsét előszeretettel támadják meg a bogarak. Mivel ezek fogyasztását tiltja a Tóra, fontos, hogy felhasználás előtt megbizonyosodjunk arról, hogy nem kerül a lábosba semi, ami az étel kóserságát veszélyezteti. A lencsét először szárazon válogatjuk át, majd tálba tessszük. Bőségesen felengedjük vízzel, és gyors mozdulatokkal megkeverjük. Ezt néhányszor megismételjük. A lencse között rejtőző bogarak felúsznak a víz színére, és könnyen eltávolíthatjuk őket. Ha nagyon fertőzött a lencse, érdemes inkább az egész csomagtól megszabadulni, és új zacskót bontani.

 

Gazdag zöldségkrémleves

Párve, glutén- és tojásmentes

(a mennyiségek ízlés szerint variálhatók, de fontos, hogy a narancssárga zöldségekből legyen több)

10-12 szál nagy répa

1 nagy batáta, vagy egy nagyobb darab sütőtök

1 cukkini

1 nagy fej hagyma

néhány gerezd fokhagyma

1 érett paradicsom (elhagyható)

másfél pohár lencseféle (elsősorban vöröslencse, de használhatunk más fajtákat is, illetve keverhetjük száraz borsóval) – átmosva és átválogatva

 

A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a lencseféléket hozzáadjuk, és annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, puhára főzzük. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel, őrölt korianderrel ízesítjük. A sárga színű kurkuma elmélyíti a leves narancsos színét. Az elpárolgott vizet szükség szerint pótoljuk. Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, hogy sima, egységes állagú levest kapjunk. Izraelben a skedéj márák (jiddisül mándelách) nevű levesbetét jár hozzá.

 

P1150840 (1)
Kitálalva, izraeli szokás szerint skedéj márákkal

Arról, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az étel kóser legyen itt lehet olvasni.