A telefonunk sokat tud rólunk és sok információval tud szolgálni illetékteleneknek. A hackerek hozzáférhetnek a kamerához, a mikrofonhoz, sőt a GPS-, a Bluetooth- és a Wi-Fi-kapcsolathoz is, hogy titokban nyomon követhessék a tevékenységeinket.

Izraeli szakemberek, Shlomi és Eran Erez (apa és fia) egy megfigyelés elleni tokot fejlesztettek ki, amit csak rá kell tenni a telefonra.

Az eszköz hangfrekvencia-alapú algoritmusokat használ, hogy blokkolja a külső hozzáférést minden olyan kimenethez, amelyeket a kiberbűnözők előszeretettel támadnak, ám ezt úgy teszi, hogy a tulajdonost nem akadályozza a funkciók használatában

– írja a nocamels.com.

A tel-avivi székhelyű Cirotta startup potenciális felhasználói közé tartoznak a vállalati vezetők, kormányzati tisztviselők, magánbiztonsági szervezetek, rendőrök, katonai, kutatási és fejlesztési központok, szóval bárki, aki aggódik amiatt, hogy a magánéletében vájkálnak.

A mobiliparban régóta hiányoznak a széles körben elterjedt vírusellenes hardvertechnológiák, a számítógépes piacon sokkal jobbak ezek a lehetőségek. A telefonszoftverek azonban egyre gyakoribb célpontot jelentenek a hackerek számára. A Cirotta éppen ezt a fenyegetést igyekszik elhárítani.

Kóser telefont dobott piacra a Samsung

Az izraeli Askannal együttműködve, olyan készüléket mutatott be a Samsung, melynek felhasználói könnyebben kiszűrhetik a vallásukkal ellentétes tartalmakat. „Azért választottuk partnerünknek az Askant, mert a cég segíti a háredi közösséget, melynek tagjai szeretnék okos telefonkészülékeket használni és hozzáférni a fejlett eszközeinkhez úgy, hogy az teljes összhangban marad az életstílusukkal” – mondta Guy Hibash, a Samsung … Olvass tovább

A mai világban a módszerek megtanulásához nem szükséges komolyabb háttér. A hackerek az olyan  platformokon keresztül, mint a YouTube, elsajátíthatják az alapvető szoftveres ismereteket – magyarázza Erez. Még akkor is képesek rosszindulatú szoftvereket feltölteni egy iPhone-ra, amikor az ki van kapcsolva.

Eran és édesapja, Shlomi 2019-ben alapította a céget, hogy összekapcsolja a fejlett hardvertechnológiát a mobiliparral. Eran az izraeli légierő hírszerző különleges alakulatánál szolgált, Shlomi pedig ezredes volt a légierőnél. A Cirotta megalapításával mindketten a katonai védelmi ismereteiket igyekeztek átvinni a mobilágazatba.

A biztonsági tokok körülbelül 24 órán keresztül működnek egy töltéssel, és lehetővé teszik a felhasználók számára a telefon teljes körű használatát. Az összes okostelefonhoz illeszkedő univerzális modellek a jövő hónaptól lesznek elérhetők.

Fotó: Youssef Sarhan on Unsplash