A 64 éves Eytan Stibbe egyike annak a négy űrhajósnak, aki múlt hét pénteken indult útnak a nemzetközi űrállomásra. Az egykori vadászpilóta fiatalon mehetett nyugdíjba, és ezt követően – vitatható, de inkább elítélhető módon – afrikai fegyverkereskedelemből gazdagodott meg. Most megvalósítja élete nagy álmát: 55 millió dollárért jegyet vásárolt az űrbe. Ezzel ő lett a második izraeli űrhajós, aki saját maga állta a különleges utazás minden rá eső költségét.

A férfi különböző szimbolikus tárgyakat vitt magával. Ezek közé tartozik egy doboz kézzel készült smurá macesz, melyet a Cape Canaveral-i kilövőállomásért is felelős lubavicsi küldött, Tzvi Konikov rabbi adott át neki, írja a chabad.org.

Mikor van szombat a világűrben?

Bár a Hold felé tartó űrjárműn ember nem utazik, a kérdés attól még kérdés. Mint ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy izraeli kutatócsapat magánfinanszírozású, utas nélküli űrhajót indított útnak a Holdra. Ha az akció sikerrel jár, Izrael lesz a világon a negyedik ország, amely űrhajót juttatott el Holdra. A sikeres kilövést később váratlan probléma követte, … Olvass tovább

„Nagyon izgalmas” – mondta a rabbi, majd hozzátette:

„31 éves küldötti munkám során rengeteg helyszínen és változatos körülmények között adtam már át maceszt, de amikor egy olyan zsidónak adok maceszt, aki felszáll az űrhajóra és elutazik a Nemzetközi Űrállomásra, igazán másféle élményt jelent.”

Stibbe nemcsak magával viszi a kovásztalan kenyeret, de a macesz fogyasztásának parancsolatát is az űrben fogja teljesíteni. Konikov rabbi számára különleges jelentősége van annak, hogy az asztronauta maceszt vitt magával az űrbe:

„Ez egy igen erőteljes üzenet. Ha egy űrhajósnak, akinek nyilván annyi minden jár a fejében, csupán három nappal a kilövés előtt fontos maceszt szereznie, az különlegesen erőteljes üzenet minden más zsidó számára, hogy ők is beszerezzenek mindent, amire pészahkor szükségük lehet.”

Stibbe így nyilatkozott az űrbeli pészah lehetőségéről:

„A széder, a pészah, ezek mind a szabadságról szólnak. Ezt az értéket ünnepeljük évről évre és ezzel emlékeztetjük magunkat a szabadság fontosságára. Arra a szabadságra, amelynek alapja egy háromezer éves történet, amikor is Mózes kimondta a híres mondatot: Engedd el a népemet.”

A macesz mellett Stibbe magával viszi néhai barátja, a tragikus véget ért első izraeli űrhajós, Ilán Rámon naplójának felfedezett lapjait is, valamint egy nemrégiben előkerült, a Bár-Kochva forradalom idején vert pénzérmét is. Lesz nála egy borosüveg is, hogy emlékeztesse a négy pohár borra, amelyet szédereste fogyasztanak, de „nem hiszem, hogy bármennyi bort is találok az űrállomáson” – mondta viccelődve.

Konikov rabbinak köszönhetően azonban lesz nála négy kis doboznyi kóser szőlőlé, bár az üvegre még így sem lesz szüksége. A súlytalanság állapotában ugyanis nem lehet folyadékot önteni, csak szívószállal tudja majd szívni.

Zsidó út a Holdra

Az ember, természetes kíváncsiságánál fogva, időtlen idők óta érdeklődik az égitestek és a világűr iránt. A zsidó gondolkodás szerint azok a kutatások, melyek az emberiséget előre viszik, pártolandók. A Tóra – melyben minden kérdésre megtalálható az adekvát válasz, még akkor is, ha az adott időpontban ezek a kifejezések nem voltak ismertek – nem tiltja sem … Olvass tovább

A pénteken kilőtt űrhajó fedélzetéről már meg is érkezett Stibbe első, héber nyelvű üzenete:

„Üdvözlök mindenkit! Már hozzászoktunk a súlytalansághoz és kezdünk kényelmesen és hatékonyan működni. A kilövés fantasztikus volt. Jelenleg Afrika fölött repülünk és 5-10 percen belül nagyon közel leszünk Izrael partjaihoz. Azt hiszem, hogy később, már éjjel láthatom a partot is, a felhők helyzetétől függően.”

Címlapké: NASA on Unsplash

Megszakítás