Új rakétarendszert teszteltek Izraelben. Az ország védelmét egy 5 rétegű „pajzs” látja el, ami alkalmas az egészen egyszerű rakéták és a ballisztikus rakéták elleni védelemre is.

A védelmi minisztérium megerősítette, hogy rakétát teszteltek Izrael középső részén. A tárca közleményében azt írja: a teszt a terveknek megfelelően folyt.Az új rakéta műholdak felbocsátására is alkalmas a hivatalos közlés szerint. 2013-ban jelentek meg arról hírek külföldi forrásokból, hogy Izrael egy új nagy hatótávolságú rakétát fejleszt, ami képes nukleáris, vegyi és biológiai robbanófejet is szállítani.

Az izraeli média elemzőkre hivatkozva azt írja: a teszt valószínűleg része a Jerikó rakétarendszer fejlesztésének. A rendszer legmodernebb változata a Jerikó III. Hatótávolsága 5 és 11 ezer kilométer között van, és akár 1 tonnás robbanófejet is hordozhat.

Három hónappal ezelőtt a védelmi tárca tisztviselői megerősítették, hogy az Arrow 2 rakéta kudarcot vallott egy elfogási teszten, az Arrow 3 próbáját, pedig tavaly decemberben az utolsó pillanatban fújták le – írja a ynetnews.com. Az Arrow 2 tesztjét követően vezető biztonsági tisztségviselők nem tudtak biztosat mondani arról, hogy az elfogó rakéta eltalálta-e a célt. Orosz források azt állították, hogy az elfogórakéta a tengerbe zuhant 300 kilométerre a parttól.

Az izraeli védelmi tárca hivatalosan ezt visszautasította és „pontatlannak” minősítette. Az Arrow 2-3 mellett a többrétegű védelmi rendszer része még a hírekben gyakran szereplő Iron Dome (Vaskupola), a David’s Sling (Dávid parittyája) és a Bnei Reshef, ami ballisztikus rakéták ellen vethető be.

zsido.com

Megszakítás