Egy izraeli tudós megoldást talált a Szináj egyik rejtélyére.

Pészachkor a zsidók Egyiptomból való kivonulását ünnepeljük, melynek zárójelenete a Szinaj-hegyi Tóraadás. A Jitró hetiszakasz elterjedt magyar fordítása azonban nem tükrözi híven az eredeti héber szöveget, emiatt a magyar olvasók lemaradhatnak annak az egyik legérdekesebb vonásáról, arról, hogy a zsidó nép látta a Tíz parancsolatot az égen.

A Tíz parancsolat ismertetése után a magyar fordításban ez áll:

És az egész nép látta a mennydörgést, a lángokat és a harsona hangját és a hegyet, amint füstölög; midőn látta a nép, megrendült és megállt a távolban (2Mózes 20:18) ha a megnézzük a héber eredetit

 

וְכָל-הָעָם רֹאִים אֶת-הַקּוֹלֹת וְאֶת-הַלַּפִּידִם, וְאֵת קוֹל הַשֹּׁפָר, וְאֶת-הָהָר, עָשֵׁן; וַיַּרְא הָעָם וַיָּנֻעוּ, וַיַּעַמְדוּ מֵרָחֹק.

 

 

Láthatjuk, hogy a látás valójában nem a mennydörgés zörejére, hanem a Teremtő hangjára vonatkozik.

A tóramagyarázókat évszázadokon keresztül foglalkoztatta, hogy mégis hogyan lehet hangokat látni. Rabbi Simon Bár Joháj – a kabbala nagy könyvének, a Zohárnak a szerzője – azt írta erről, hogy a nép valóban látta azt, ami csak hallható, amit lehetetlen máshol látni. Rási azt írta a hangokról, hogy a zsidók az Örökkévaló szájából eredő hangokat látták. Rengeteg hangot, melyek a mennyből és a földből egyaránt érkeztek.

A Franciaországból Izraelbe emigrált fizikus-elektromérnök, az elektrooptika kutatója, Dr. Jákób Gugenhaim fejében is szöget ütött, hogy miképp láthatták az őseink a betűket. Majd hirtelen eszébe jutott egy, a Párizsi Egyetemen látott műszer, az ún. szonográf, amely képes volt a különféle hangokat vizuálisan is megjeleníteni. A megjelenítést úgy kell elképzelni, mint ahogyan a szívverést az orvosi műszereken láthatjuk: sűrű vonalak egymásutánja.

Dr. Gugenhaimban fölötlött a madárcsicsergés vizuálisan megjelenített képe, és arra gondolt, hogy talán az emberi hangot is lehetne valahogy ábrázolni.

Gugenheim professzor ezért kifejlesztett egy, a szonográf működései elvén alapuló számítógépes programot, amely a hangrezgéseket grafikus jelekké volt képes átalakítani.

Ekkor viszont meglepő felfedezésre jutott: a héber ábécé huszonkét betűje közül tizenhatnak a pontos kiejtése után a kijelzőn a héber betűk formájához hasonló alakzatokat fedezett fel.

Ezután természetesen végigpróbálta az összes nyelv ábécéjét, azonban semelyik másik nyelv esetében sem talált hasonló egyezést.

A felfedezését természetesen tudományos szabadalomként jegyeztette be. Gugenhaim szerint a számítógépes technológia fejlődésével és az adatfeldolgozás sebességének a gyorsulásával később lehetővé fog válni az akusztikai képek egyidejű megjelenítése, ami által az élőbeszéd sebessége mellett is el lehet majd a kísérleteket végezni.

Dr. Gugenhaim tehát felfedte előttünk a Tóra egyik rejtélyét: a zsidó nép a Szináj-hegynél a Tíz parancsolat akusztikai kivetülését láthatta.

 

Sarah Steiner