Az internetes alapú, közösségi autómegosztás forradalma Magyarországon elbukott, Izraelben a helyzet nem reménytelen.

Izraelben is kemény szabályok vonatkoznak a személyszállításra, ezért még nem tömeges a hagyományos taxiktól eltérő módszer használata. A változás azonban már elindult, derül ki a jpost.com írásából. Az izraeli vasúti és taxi applikációt fejlesztő start-up cég, a Gett új szolgáltatások beindítására készül.

A vállalkozás alapítója Shahar Waiser állítólag akkor kezdett gondolkodni a megoldáson, amikor 2009-ben fél órát várt egy taxira egy amerikai reptéren. Az első verzió két évvel később indult el Tel-Avivban, aztán nem sokkal később már Londonban is. Ma már Amerikában is hódít, miután sikerült befektetőket bevonni.

Izraelben idén októberben a közlekedési minisztérium részvételével indul egy kísérleti program. A megosztásos rendszer csak az utazó célpontja és a vasútállomások között működik egyelőre. A Gett igazgatója Mark Oun ezt a lehetőséget az első lépésnek nevezte, az izraeli vasút vezére pedig reméli, hogy a szolgáltatás által olcsóbb és gyorsabb lesz az ő szolgáltatásuk is. A Volkswagen nemrég 300 millió dollárt fektetett a Gett bővítésébe, amellyel párhuzamosan az izraeli vasút is korszerűsíti és bővíti hálózatát.

Izraelben sokan kritizálják a még meglévő szigorú szabályozást, ami fékezi a közösségi megosztáson alapuló személyszállítási szolgáltatást és ezzel magasan tartja az árakat, amin sokat buknak az ingázók. Az Uber is próbál megtelepedni Izraelben, egyelőre sikertelenül.

Kép: jpost.com