Zsidóknak a fedélzetre lépni tilos.

A Kuwait Airways (KAC) nem vesződik sokat a píszivel, egyszerűen nem ad el repülőjegyet izraeli állampolgároknak. Ami azonban Kuvaitban jogszerű, Európában nem az.

Az ún. Lawfare Project egy genfi bíróságon keresetet adott be egy Svájcban tanuló izraeli állampolgár nevében, aki Genfből Frankfurtba szeretett volna utazni, ám a KAC megtagadta tőle a jegyvásárlás lehetőségét. A kereset alapja az a diszkrimináció ellenes törvény, amely nem csak a svájci állampolgárokra, hanem a Svájcon keresztül utazókra is vonatkozik.

A kuvaiti légitársaság, hogy megelőzze a további jogi problémákat, inkább leállította az összes Európán belüli járatát. Tavaly decemberben, hasonló okok miatt szüntették be a London-New York járatot.

Érdemes megemlíteni, hogy az arab bojkott már 1945. december 2-án megkezdődött. Eredetileg tehát nem az akkor még nem is létező Izrael állam, hanem az angol Palesztin mandátum területén élő zsidóság ellen irányult. Izrael megalakulása után a bojkott az Izraellel kapcsolatban álló cégekre is kiterjedt. 1977 óta az amerikai törvények megtiltják az amerikai cégeknek, hogy az arab bojkottban közreműködjenek. Az Egyiptommal, majd Jordániával kötött béke megállapodások óta a bojkott sokat veszített a jelentőségéből. Az Arab Liga bojkottja, melynek eredeti célja Izrael delegitimálása és gazdasági ellehetetlenítése lett volna, a bojkottálókra üt vissza, akik emiatt újabb és újabb veszteségeket szenvednek el.

Dan Diamant

Forrás: http://thelawfareproject.org/