A kuvaiti légitársaság nem hajlandó izraeli utasokat szállítani. Az amerikai hatóságok ezért jogi lépéseket helyeztek kilátásba. A légitársaság inkább a járatról mond le, az izraeliek kitiltásához ragaszkodik.

Az Egyesült Államok közlekedési felügyelete még szeptemberben figyelmeztette a kuvaitiakat, hogy hagyjanak fel diszkriminatív üzletpolitikájukkal, különben kitilthatják őket az USA légteréből. Az állami tulajdonban lévő Kuwait Airlines erre úgy döntött, hogy inkább megszüntetik járatukat. A cég webes foglalási oldalán már nem lehet jegyet vásárolni e viszonylatra, a visszaigazolás helyett egy hibaüzenet jelenik meg a képernyőn.

Az eset előzménye: egy izraeli utas, Eldad Gatt nem tudott jegyet vásárolni a járatra, mert a weboldal nem ajánlotta fel Izraelt, amikor az útlevél kiadó országot kellett megjelölni. Így a foglalást nem lehetett befejezni.

Gatt panasszal élt az amerikai közlekedési felügyeletnél, de először elutasították keresetét. Fellebbezett, s másodjára már elismerték panaszának jogosságát. Blane Workie, a felügyelet egyik vezető munkatársa kijelentette, hogy a kuvaiti cég megsérti azt a szövetségi törvényt, mely nem engedi, hogy egy légiszállítási cég igazolható ok nélkül diszkrimináljon utasai között. “Törvényeink értelmében a Kuwait Airlines köteles lehetővé tenni az izraeli állampolgárok utazását az USA és egy olyan harmadik ország között, mely nem alkalmaz belépési korlátozást az izraeliekkel szemben.” – monda Workie.

A légitársaság válaszában kifejtette, hogy a kuwaiti törvények tiltják az izraeliekkel való kereskedelmet, s a törvény megszegőire börtönbüntetés vagy kényszermunka várhat. Hozzá tették, hogy jegyeladási szabályaik nem tesznek különbséget az utasok között azok vallási, faji vagy nemzetiségi hovatartozása alapján, de csak azoknak adhatnak el jegyet, akik útlevelükkel beléphetnek Kuvaitba, még akkor is, ha a repülőút nem érinti országukat.

A cég végül megszüntette az egyébként igen jövedelmező London-New York járatát, de továbbra is működteti az USA és Kuwait közötti járatokat, mert azokra nem érvényes a fent említett törvény.

Forrás: Arutz7