Egy csoport lubavicsi jesivatanuló éppen a JFK repülőtéren várta a Los Angeles-i járatot, hogy egy Chábád-központ oktatási programjában működjenek közre, amikor egy frissen házasodott pár lépett hozzájuk, méghozzá nem mindennapi kéréssel – írja az Anash.org.

Az ifjú vőlegény és menyasszony elmondta, hogy ez a hetedik nap az esküvőjük óta és szeretnének még utoljára egy sevá bráchot ünnepséget tartani. A sevá bráchot (szó szerint: hét áldás) egy olyan ünnepi lakoma, melyet az esküvő utáni héten tartanak, általában esténként és az étkezés után megismétlik a chupá, vagyis az esküvői sátor alatt elhangzott áldásokat. Ebben az esetben azonban a fiataloknak az utolsó nap repülőre kellett szállniuk és a repülőtéren döbbentek rá, hogy mire célba érnek, már beesteledik, tehát a zsidó naptár szerint már átlépnek a következő, az esküvőt követő nyolcadik napba, amikor már nem lesz lehetőség sevá bráchotot tartani. Az ünnepségről és az áldásokról azonban nem akartak lemondani.

A bócherek természetesen örömmel vették a pár kérését, hiszen egy vőlegény és menyasszony megörvendeztetése különleges jó cselekedetnek számít. Először is biztosítani kellett, hogy jelen legyen tíz felnőtt zsidó férfi, mert a minján elengedhetetlen a hét áldás elmondásához. Ők azonban még a vőlegénnyel együtt is csak hatan voltak. Sok idejük pedig nem volt kiegészíteni a minjánt, mert csak egy fél órájuk maradt a naplementéig.

„Elhatároztuk, hogy mindenképpen megtartjuk az ünnepséget, ezért elkezdtünk zsidókat keresni a terminálban”

– mondta az egyik bócher. Hamarosan össze is gyűlt a tíz résztvevő, akik gyorsan kezet mostak, mert egy lakoma attól válik lakomává, hogy kenyeret is fogyasztanak közben, ahhoz pedig – a vallási előírásoknak megfelelően – háromszor le kell önteni mindkét kézfejet egy kancsó vízzel. Az étkezés után jöhettek az áldások. Ezeket általában egy serleg bort tartva mondják el, ám kóser bort nem találtak a repülőtéri üzletekben, ezért egy korsó sörrel helyettesítették azt. Az áldások után pedig természetesen vidám dalolás ás tánc következett, melyre már a beszállókapuban került sor, közeledett ugyanis a járat indulása.

 

Sheva Brachos in JFK Airport

Uploaded by Anash.org news on 2022-08-30.

 

Mázel tov!