Az amerikai Zsidó Teológiai Szeminárium (JTS) könyvtárában őrzött zsebméretű héber Áldások könyvében megjelenik a zsidó hősnő példaképe, Judit.

A középkori illusztrált kéziratok – melyek között jócskán találunk zsidó témájú könyveket is – gondoljunk csak a színesebbnél színesebb pészahi hágádákra – reneszánsza a 18. században érkezett el. Az 1700-as évek elején Bohémiában és Morvaországban egyre többen készítettek különböző, kézzel illusztrált vallási könyvecskéket, mely újból feléledt hagyomány hamarosan átterjedt Európa nagy részére.

A hanukai sorozat mai napi műtárgyát 1736-ban készítették Bécsben, s habár az első oldalának bejegyzése elmosódott, mindenesetre annyi így is kiderül, hogy ez a héber Áldások könyve nászajándék volt egy Áser Ánsel nevű vőlegénytől a menyasszonyának. 

Az efféle Áldások könyve meglehetősen népszerű ajándék volt a hölgyeknek, azonban, ami ezt a darabot igazán különlegessé teszi, az a hanukai rész, az Ál hániszim – az Örökkévaló dicsérete:

„A csodákért, a megmenekülésért, a hőstettekért, a segítségért, a hadbaszállásért, amit ősinkért tettél annak idején ezekben a napokban.”

– illusztrációja. 

A hanukai betoldásokat, áldásokat, más könyvekben jellemzően egy ünnepi menórát meggyújtó férfival ábrázolják, itt viszont Judit hőstörténetének katartikus jelenetét ábrázolták: a hőstettére méltán büszke Juditot, ahogy Holofernész levágott fejét egy zsákba dobja.

A többi Áldások könyvétől való eltérés oka talán Áser Ánsel külön kívánsága lehetett a készítőhöz, hogy ezzel is tiszteletét fejezhesse ki a női nem, és még inkább leendő felesége iránt.

Forrás:

Berman, Nancy M. – Reikes Fox, Vicki, The Art of Hanukkah. New York: Universe, 2016. 44–45. o.

A kép a forrásban megjelölt könyv 45. oldaláról származik.