A Szentföldön csak a téli időszakban esik csapadék, ezért sokan egyre növekvő aggodalommal figyelték a meglehetősen száraz januárt. Mind az állami főrabbinátus, mind az attól független rabbinikus testületek egy esőt kérő betoldás elmondására kérték a zsidókat, hogy ne kerüljön veszélybe a termés – írja a Yeshivaworld.

Az esős évszak elején még volt néhány komolyabb zápor és áradás, azonban januárban egészen a hónap legutolsó napjáig semmi sem esett, a hőmérséklet pedig gyakran kúszott 20 fok fölé. A víz- és szennyvízkezelő állami hatóság közlése szerint 1964-ben emelkedett utoljára ilyen kis mértékben a fontos ivóvíztartaléknak számító Kineret-tó vízszintje. Az emelkedés nagyon későn, csak január 12-én indult meg, s mindössze 2 cm-t tett ki. A helyzet azért nem vált kritikussá, mert az elmúlt években igen csapadékos telek voltak, s a Kineret-tó vízállása rég nem látott magasságba emelkedett.

Az esőért szóló könyörgést a naponta háromszor elmondott Ámida főima „Smá kolénu” kezdetű áldásába fűzik bele, s magyarul így szól:

Hallgass meg minket könyörülettel, világ Teremtője, aki Izraelt választottad népedül, hogy hirdesse nagyságodat és dicsőségedet. Halld meg az imákat, adj harmatot és esőt a föld felszínére, lásd el javaiddal az egész világot, töltsd meg kezeinket áldásaiddal és adakozó kezed gazdagságával. Őrizd és védelmezd meg ezt az évet minden rossztól, pusztulástól és tragédiától és adj reményt a békére. Könyörülj meg rajtunk és minden termésen és gyümölcsön, áldj meg jó esővel, adománnyal, élettel, bőséggel és békével, mint a jó években. Távolíts el tőlünk kártevőket, háborút és éhínséget, vadállatokat, fogságot és megaláztatást, rossz és súlyos betegségeket, rossz és súlyos eseményeket. Ítélj meg minket jó ítélettel és kerekedjen felül kegyelmed szigorúságodon. Legyél könyörületes gyermekeiddel és fogadd kegyesen és jóakarattal imánkat.

Az Örökkévaló meghallgatta az imákat, és az elmúlt napokban végre megérkezett a várva várt égi áldás.

Fotó: Jon Ly on Unsplash