Az ősi Izrael az egész Közel-Keleten híres volt boráról. Az 1200 éven át tartó muszlim uralom alatt ugyan szünetelt ez az ágazat, ám a Szentföldre visszatérő zsidók ismét sok szőlőt ültettek és a kétezres évek eleje óta világszínvonalú borászatok működnek Izrael-szerte. Az elmúlt évtized újdonsága, hogy lepárlóüzemek nyílnak a Golán-fennsíktól kezdve Jeruzsálemen és Tel-Avivon át egészen a Negev-sivatagig – írja a JPost.

A jeruzsálemi Thinkes Distillery legújabb terméke egy amerikai jellegű bourbon Whiskey, melynek különlegessége, hogy az Egyesült Államokban párolják, négy hónapig pihentetik, majd a tengerjáró hajóban kezdik az érlelését a kifejezetten lassú, fél éven át tartó szállítás közben. A hajó ringása hozzásegíti az italt ahhoz, hogy minél többen átvegyen a hordó fájának aromájából. Érkezés után Haifában érik további három és fél éven keresztül. A Dew of Bedolach nevű ital jellegzetes ízjegyei között a vanília, a karamell, a csokoládé, az égetett tölgyfa és a kávé szerepel.

A bourbon whiskey készítésének szigorú szabályai vannak. Az erjesztéshez használt gabonapép legalább 51 százalékban kukoricából áll, a fennmaradó rész lehet búza, malátázott árpa vagy rozs. A Dew of Bedolach esetében ez utóbbi növény nem szerepel az összetevők között. Az italnak legalább három éven át megpörkölt amerikai tölgyből készült, új hordóban kell érnie. Ez adja jellegzetesen édeskés, karamellre emlékeztető aromáját. Nem véletlen, hogy a skót whiskeyk 95 százalékát korábban bourbont tartalmazó hordókban érlelik. Az elkészült ital alkoholfoka nem haladhatja meg a 62 százalékot.

„Az volt a célunk, hogy a lehető legelegánsabb italt hozzuk létre. Ehhez arra van szükség, hogy minden egyes ízt érzékelni lehessen, miközben a harmonikus egyensúly nem bomlik meg”

– mondta Bennett Kaplan, a cég tulajdonosa. Hozzátette azt is, hogy meglátása szerint a jelenleg igen divatos single malt skót whiskeyk ideje lassan lejár és a bourbon típusú whiskeyk veszik át a piacvezető szerepet világszerte. Az igyekezet megtérülni látszik, mert Laura Cornfield whiskey-szakértő szerint a Dew of Bedolach „egy jégkockára öntve az egyik legjobb bourbon, amit valaha kóstolt”.

A különleges minőségnek megkérik az árát: a 750 ml-es palack ára nem kevesebb, mint 350 sékel (36 ezer Ft).

Attól nem félnek, hogy a nyakukon marad a készlet, mert a palackok 90 százalékát lefoglalta az Egyesült Államok egyik legnagyobb italkereskedelmi cége.

Izraelben egyébként jóval kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a nyugati országokban, és ez akkor sem változik, ha a statisztikába nem számolják be az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó muszlimokat. Míg azonban sokan a szombatot és az ünnepeket köszöntő kidust sem borra, hanem szőlőlére mondják, addig a prémium italok szegmense folyamatosan növekszik és egyre nagyobb igény mutatkozik a különleges whiskeykre, koktélokra és magas minőségű borokra.

Fotó: Thinker’s bourbon whiskey/Steve Hellerstein