David Lau izraeli főrabbi különleges vallási bíróságok felállítását tervezi az ukrajnai menekültek számára – számol be az Arutz7. A több ezer potenciális új bevándorló túlnyomó többsége papírok nélkül menekült el otthonról és semmivel sem tudják bizonyítani zsidóságukat.

Izrael askenáz főrabbija, David Lau bejelentette, hogy szándékában áll egy különleges vallási bíróságot – héberül bét din – létrehozni, melynek az lesz a feladata, hogy eldöntsék az új bevándorlók vallási státuszát.

Izraelbe hamarosan több tízezer új bevándorló érkezhet az érintett területről, akik nagy valószínűséggel nem rendelkeznek majd a szükséges dokumentumokkal.

 

100 ezer bevándorló is érkezhet Ukrajnából Izraelbe

A háború kitörése újabb bevándorlási hullámot indított el Ukrajnából Izraelbe.

 

 

A főrabbi a beszámolók szerint levelet írt Gáli Baharav-Miara főállamügyésznek, és arra kérte, hogy határozza meg a vallási bíróságok hatáskörét a zsidósághoz való tartozás kimondásában. Az Ukrajnából újonnan érkezők jelenleg turistaként tartózkodnak Izraelben.

„Az Ukrajnában dúló háború miatt emberek ezrei váltak hontalanná”

– írta Lau rabbi. 

„Sokan hirtelen hagyták el az otthonaikat és nem tudták magukkal hozni a zsidóságukat bizonyító irataikat. Annak érdekében, hogy ebben a helyzetben segítséget nyújthassunk, szeretnék egy bét dint felállítani, melynek tagjainak az lesz a feladata, hogy minden eszközt felhasználhassanak arra, hogy ezen emberek zsidóságáról megbizonyosodjanak. Annak érdekében, hogy a már így is túlterhelt vallási bíróságokon könnyítsek, szeretnék egy három, már nyugdíjazott bíróból álló bét dint létrehozni. Ezek az emberek korábban nagy tapasztalatot szereztek hasonló ügyek felgöngyölítésében”

– tette hozzá.

Néhány száz menekült már megérkezett Izraelbe és a következő napokban további tízezreket várnak. A Chábád-küldöttektől származó értesülések szerint Ukrajnából több mint harmincezer zsidó menekült el eddig azokról a területekről, ahol intenzíven folynak a harcok. A helyzet veszélyessége miatt még szombaton sem pihentek, hanem akkor is szállították az embereket, pedig normál körülmények között mind az utazás, mind a telefonálás tiltott cselekedetnek számít.

Az életmentés, héber kifejezéssel pikuách nefes azonban szinte mindent felülír.

Az izraeli visszatérési törvény értelmében minden zsidó automatikusan jogosult izraeli állampolgárságra, bárhonnan és bármilyen körülmények között érkezzen is.

Címlapkép: Marek Studzinski on Unsplash

Megszakítás