25 évvel a bemutató után leültek egy beszelegetésre, közös emlékezésre a Schindler listája c. film alkotói. Steven Spielberg, Liam Neeson, Ben Kingsley és még néhányan az egykori stábból a Tribeca Filmfesztiválon találkoztak.

A film 7 Oscar-díjat nyert, Steven Spielberg átvehette a legjobb rendezésért járó szobrot, állandó társa Janusz Kaminski pedig a legjobb operatőrnek járó elismerést. Korábban felmerült, hogy a történet alapjául szolgáló novellából Roman Polanski vagy Martin Scorsese készít filmet.

A mostani eseménynek helyszínt adó new yorki Beacon Theater-ben levetítették a filmet a beszélgetés előtt. Steven Spielberg azt mondta, hogy a 1993-as bemutató óta nem látta a filmet közönséggel együtt nézve. Ezzel a filmmel kapcsolatban büszkeséget, elégedettséget és a teljesség, befejezettség érzését éltem át – mondta Spielberg.

Szerinte többet kellene tenni napjainkban is a holokauszt-oktatás területén, minden középiskolában a tanterv részévé kellene válnia az Egyesült Államokban. Beszélt arról is, hogy mennyire megviselte a stábot lelkileg, pszichikailag a forgatás. Neki személyesen az volt a legkeményebb – egész karrierjét tekintve –, amikor azokat a jeleneteket vették fel, amelyekben a deportáltakat megfosztják a ruháiktól – olvasható a timesofisrael.com tudósításában.

Amikor már Lengyelországban forgatott, az Egyesült Államokban még folytak előző filmje a Jurassic Park utómunkálatai, ezért folyamatosan kellett egyeztetnie telefonon. Megőrült attól, hogy terepjárókat kergető dínókkal kell foglalkoznia, miközben forog a Schindler listája. A közönségtalálkozón a rendező arról is vallott, hogy ez a film hozta vissza a szívébe a zsidóságát.

A forgatások nyomasztó hangulatát Spielberg azzal próbálta oldani, hogy szállodai szobájában videón megnézte a Saturday Night Live valamelyik adását és hetente hívta telefonon Robin Williams, aki komplett stand-up előadást nyomott le neki. 

Liam Neeson a beszélgetésen felidézte, hogy rohant a kamera mellett Spielberg Krakkóban és hogyan instruálta őket közben. Izgalmas volt, veszélyes és felejthetetlen – fogalmazott az Oskar Schindlert alakító színész.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com