Az Észak-Izraelben élő vagy tartózkodó utasok az utazást megelőző nap a haifai repülőtéren adhatják fel a bőröndjeiket, majd másnap csomagellenőrzés és -feladás nélkül haladhatnak át a rendkívül leterhelt, Tel-Avivhoz közel fekvő Ben-Gurion repülőtéren – írja a Jerusalem Post.

Idén nyáron rendkívül hosszadalmassá és nehézkessé vált a feljutás az Izraelből induló repülőjáratokra. Mivel a koronajárvány okozta lezárások miatt sokáig alig volt légi forgalom, rengeteg dolgozó más területen keresett magának munkát, így most, a légtér teljes megnyitás után nincs elég munkavállaló a repülőtéren. A jelenség nemcsak Izraelt sújtja, a világ számos nagyvárosában vált kezelhetetlenné a probléma a repülőtereken.

A kialakult helyzet miatt a korábban megszokott két óra helyett legalább négy órával korábban javasolják a kiérkezést a repülőtérre, mert nagyon lassan halad a csomag- és utasfelvétel, illetve a biztonsági ellenőrzés. Az áldatlan állapotok a repülőtéren működő üzleteket és éttermeket is sújtják, hiszen a legtöbb utas éppen csak eléri a járatá, így nincs ideje időt tölteni a terminálban és igénybe venni a szolgáltatásokat.

Izraeli cégek oldanák meg a légiközlekedés válságát

A légiközlekedési ágazat bajban van és még nem látszik a válság vége.

Sokat várnak tehát az új ötlettől, mely lehetővé teszi, hogy az északon fekvő Haifa közelében élők vagy nyaralók az egyébként belföldi forgalmat kiszolgáló haifai repülőtéren adják fel csomagjaikat, melyeket azután a földi kiszolgálószemélyzet szállít el a Ben-Gurionra. Ráadásul azt sem várják el, hogy az összes utas megjelenjen Haifában: elég, ha egy családtag viszi ki a bőröndöket és az útleveleket.

Az utasoknak az indulás napján tehát már nincs más dolguk, mint a kézipoggyász- és útlevél-ellenőrzés után megkeresni a megfelelő indulási kaput. Ez a megoldás nemcsak az ő utazásukat teszi kényelemesebbé, hanem a többi utas számára is jelentősen csökkenti a várakozási időt. A szolgáltatás egyelőre korlátozott formában működik és csak az El-Al járatain Londonba, Párizsba, New Yorkba, Newarkba, Torontóba, Bangkokba, Phuketbe és Johannesburgba utazók vehetik igénybe vasárnap és csütörtök között, délután kettőtől este nyolcig. Amennyiben a szolgáltatás népszerűnek és hatékonynak bizonyul, további helyszíneken is elérhetővé teszik.

„Jelenleg igen komoly munkaerőhiánnyal nézünk szembe, ami a járvány alatti leépítések eredménye, ezért újabb és újabb kreatív megoldásokhoz kell folyamodnunk, hogy méltó utazási körülményeket teremthessünk”

– mondta Méráv Micháeli közlekedésügyi miniszter.

Fotó: Wikipédia