A légiközlekedési ágazat bajban van és még nem látszik a válság vége. A járvány, az utazási korlátozásokkal és leállásokkal együtt az iparágat alaposan megtépte. A légitársaságok és a repülőterek egyaránt igyekeznek talpra állni, kétségbeesetten próbálnak személyzetet toborozni, hogy kiszolgálják a hirtelen visszatérő igényeket. Mint azt ezekben a hetekben világszerte tapasztalni lehetett, egyelőre nem sikerült leküzdeni a problémákat.

A késések és járattörlések mindennapossá váltak. Június 14-e és 23-a között csak az amerikai légitársaságok több mint 8700 járatot töröltek, a maradék csaknem negyede átlagosan 55 percet késett. A káosz közepette az iparág továbbra is évtizedes rutinokat és technológiákat alkalmaz – írja a timesofisrael.com.

„Az emberek nem így akarnak repülni”

– vonja le a következtetést a cikk.

A napokban tartottak egy konferenciát a kérdésben, elismert izraeli szakemberek és az ipargában érdekelt cégek részvételével. Egy utasszállító repülőgép körül a le- és felszállás között 360 különálló feladatot kell ellátni, az üzemanyag utántöltéstől a poggyászkezelésig. Még az üzemanyag- és bérköltségek közelmúltbeli emelkedése előtt is minden egyes földön töltött perc 64 dollárjukba került a légitársaságok nak, ami 62 milliárd dolláros (ez nagyjából a magyar éves GDP harmada) úgynevezett fordulóköltséget jelentett éves szinten, plusz 20 milliárd dollárt a járatkésések és további 8 milliárd dollárt a betonon történt ütközések miatt.

Űrutazást nyerhet a legjobb programozó egy izraeli cég versenyén

Popkulturális ikonnal megtámogatva indít izgalmas űrversenyt a Rapyd nevű izraeli cég.

A jeruzsálemi központú IntellAct mesterséges intelligenciát használ a repülőtéri mozgások figyelésére, a videófelvételek alapján. A vállalat nemrég írt alá szerződést az Indrával, a repülőtér-irányítási rendszerek világszerte működő szolgáltatójával, ennek alapján használni fogják széles körben az izraeli cég technológiáját.

Az emberek látják, hogy a légiközlekedési ágazatban a járvány előtti mechanizmusok nem működnek – mondja Udi Segall, az IntellAct vezérigazgatója. Az új irányítási módszer fontos szerepet játszhat számos lépés automatizálásában, a következő években fel fog gyorsulni az innováció – jósolja a szakember.

Egy másik izraeli cég, a SeeTrue a biztonsági ellenőrzést gyorsítaná. Ők is mesterséges intelligenciát használnak, amely 30 százalékkal növeli a biztonsági pontok áteresztőképességét, rövidítve a sorokat, csökkentve a működési költségeket.

Fotó: Josue Isai Ramos Figueroa on Unsplash

 
Megszakítás