Az intézmény a műemléki védelem alatt álló, viktoriánus stílusú Highfield utcai Zsinagógában működik. A ceremóniát Ephraim Mirvis Nagy-Britannia főrabbija vezette, ott volt a város polgármestere, valamint más városi és vallási vezetők is – tudósít a Jewish Heritage Europe.

A tornyáról nevezetes zsinagógát Arthur Wakerley tervezte, 1898-ban készült el. Az iskolát 1901-ben építették hozzá.

Az átalakítás egy szellős, modern, üvegezett falakkal határolt előcsarnokot hozott létre, amely összeköti a vörös téglából épült zsinagógát és az iskola épületszárnyát, valamint szálláshelyeket is biztosít. A munkálatok 2021-ben fejeződtek be. A projektet a nemzeti lottó műemlékvédelemre szánt alapjából finanszírozták, a „Sharing Jewish Heritage in Leicester” elnevezésű projekt központi elemeként. 

Mirvis rabbi egy videót tett közzé a Facebookon és a Twitteren, amelyen áldást mond a mezüzére.

Jelenleg az épület évente több mint 2500 látogatót fogad, és a helyi zsidó közösség is rendszeresen használja vallási célokra – írják a Leicesteri Héber Gyülekezet honlapján. A felújított terek olyan tevékenységeknek adnak otthont, mint az iskolai gyakorlati foglalkozások, családi események, kutatás, stb.

A cél az, hogy a központ a jövőben nagyobb betekintés biztosítson a leicesteri zsidó közösség történetébe és kultúrájába. Jelenleg nagyjából 800 aktív zsidó él a városban.

Megszakítás