Az észak-olaszországi Revere város elhanyagolt zsidó temetője egy korábban lebontott gyár területén fekszik. A mantovai zsidó közösség, amely a városi és az örökségvédelmi hatóságokkal közösen forrásokat keres a helyreállításra, azt szeretné elérni, hogy a helyszín a környék zsidó emlékeit bemutató turisztikai útvonalba is bekerüljön – tudósít a Jewish Heritage Europe.

„Ha nem avatkozunk közbe sürgősen, a temető falai összeomolhatnak”

– nyilatkozta a portálnak David Palterer építész.

A helyreállítási munkálatok megkezdéséhez körülbelül 25 ezer euróra (nagyjából 10 millió forintra) lenne szükség. Ebből megerősítenék a falakat, kicserélnék a fából készült kaput egy masszívabbra. Ha ez megvalósul, akkor már látogatható lesz a terület.

Az 1809-ben létrehozott, a város szélén található kis, négyzet alakú temetőt vörös téglafal veszi körül és 23 sírkövet rejt. Az első temetésre 1831-ben került sor, a legutolsóra pedig 1906-ban. A zsidó közösség az 1920-as évekre már szinte teljesen eltűnt a városból, az utolsó zsidó családot a holokauszt idején gyilkolták meg.

Zsidó múzeum lesz az egykori kabbalista mesterek temetkezési helyén

Kabbalista mesterek temetkezési helye volt, később fegyverraktár, most meg zsidó múzeum lesz.

Az 1970-es évek közepén a mantovai zsidó közösség megegyezett a helyi üveggyártó vállalattal, így az üzem területének bővítésénél meghagyták a temetőt. Miután a ’90-es években a gyár bezárt, az egész létesítmény pusztulni kezdett a temetővel együtt. 2020-ban a gyárat elbontották, így a temető újra megjelent a városképben, miután csaknem 50 évig megközelíthetetlen volt.

Az önkormányzat közparkot szeretne létrehozni a temető körül, David Palterer ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: mindkét fél azt szeretné, hogy a temető újra látható legyen.

Címlapkép: Jewish Heritage Europe

Megszakítás