Tóra a válság ellenszere


A Talmud tanítása szerint, „ha valakinek fáj a feje, menjen Tórát tanulni”. A fizikai nehézségek, a betegségek megoldása nem mindig csak a „fizikában” keresendő. Ha fáj a fejünk, fontos elmennünk orvoshoz, de talán még fontosabb azt tudnunk, hogy egy testi betegségnek is gyakran lelki okai vannak. 

Az utóbbi években, és különösen az utóbbi hónapokban nehéz időket élünk. Válság van a világban. Az elkeseredés fokozódik, az indulatok erősödnek, szeretnénk minél hamarabb magunk mögött tudni ezt a rossz időszakot. Az elkeseredés azonban nem segít a helyzet megoldásán. Mindannyian tudjuk, hogy tennünk kell. Segítenünk kell önmagunkon és másokon egyaránt. 

A világválság megoldása azonban nem csak a Tőzsde vagy az üzleti élet területén keresendő. A mi személyes kiutunk sem csak az anyagi koncepcióink átértékelésén múlik. Ha „fáj a fejünk, menjünk Tórát tanulni”, tanítja a Talmud, a fizikai, materiális problémák, válságok gyökere a szellemi életben van. 

Így aztán természetes, hogy ilyen válságos időszakban még fontosabb feladata van közösségünknek. Egyre többen fordulnak hozzánk anyagi, fizikai segítséget kérve, és morális, lelki támaszért egyaránt. 

Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy tartozunk valahova. 

Lehetőségeinkhez mérten, segítünk is. Segélyközpontunk kénytelen egyre kiterjedtebb munkát folytatni, ezen kívül mindent megteszünk a felnőtt és gyermek oktatásért, iskolát, óvodát, szabadegyetemet tartunk fenn, fiataloknak programokat szervezünk, új könyveket adunk ki az idén. Szeretnénk mi is minél többet adni, de ehhez az Önök, a ti segítségetekre is szükségünk van. 

A nehéz idők átvészeléséhez segítenünk kell egymáson. 

Itt az alkalom, hogy megköszönjük az anyagi és szellemi segítséget mindazoknak, akik résztvesznek ebben a nemes munkában. „Nem kötelességed, hogy befejezd a munkát, de nem vonhatod ki magadat alóla” így tanítják bölcseink. Köszönjük mindazoknak, akik adományaikkal vagy SZJA 1%-kal segítettek bennünket, és ezzel részt vesznek ebben a nemes munkában. Nem a mennyiség számít, hanem az akarat. 

Szabó Gál András 500 000 Ft
Nagypál István 200 000 Ft
Dr. Sarkadi Sándor 200 000 Ft
Deutsch Róbert 200 000 Ft


Mindnyájatoknak köszönjük! 

Oberlander Báruch rabbi 
Köves Slomó rabbi 

Megjelent: Egység Magazin 19. évfolyam 66. szám – 2014. augusztus 6.